Η Σουηδία έγινε και επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη

Η Σουηδία προσχώρησε επίσημα σήμερα στο ΝΑΤΟ, με τη σκανδιναβική χώρα να εντάσσεται στη στρατιωτική συμμαχία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εμπόδια.

Σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατατέθηκε το τελικό έγγραφο ένταξης της χώρας και ως εκ τούτου η Σουηδία έγινε επισήμως το 32ο μέλος της συμμαχίας. Τόσο η Σουηδία όσο και η γειτονική Φινλανδία, που εντάχθηκε πέρσι στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη και τη Βαλτική Θάλασσα. Το πολεμικό ναυτικό της Σουηδίας έχει εμπειρία σε επιχειρήσεις στα ύδατα της Βαλτικής ενώ σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη θα περιπολούν στον ουρανό της περιοχής, διευκολύνοντας το ΝΑΤΟ να προμηθεύει ή να υπερασπίζεται κράτη-μέλη.

 «Η Σουηδία είναι μια ισχυρή δημοκρατία με έναν εξαιρετικά ικανό στρατό που μοιράζεται τις αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο. Το να έχουμε τη Σουηδία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμη πιο ασφαλείς», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την εξέλιξη. Η αντίδραση της Μόσχας πάντως στην ένταξη της Φινλανδίας θεωρήθηκε υποτονική, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν σε γενικές γραμμές για την ανάγκη προσαρμογής της στρατηγικής τους ως απάντηση στα νέα όρια του ΝΑΤΟ.

Πηγή: kathimerini.gr