Η Ταχυδρομική Ιστορία της Θεσσαλονίκης σε ημερολόγιο

Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι το θέμα του Ημερολογίου 2019 που εξέδωσε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και μόλις κυκλοφόρησε. Περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Γιώργου Θωμαρέη, η οποία έχει εκτεθεί σε Φιλοτελικές Εκθέσεις παγκοσμίως, με κορυφαία στιγμή τη βράβευση στην Κίνα, με χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια φιλοτελική έκθεση «CHINA 2009». Τα κείμενα υπογράφει ο συλλέκτης, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης η Επίκουρη Καθηγήτρια, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) και η Διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ιστορικός Τέχνης κ. Φανή Τσατσάια. Το Ημερολόγιο 2019 εκδόθηκε με τη χορηγία της βιομηχανίας τροφίμων «Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ».

«Στη μεγάλη προσπάθεια του Μουσείου να σκύψει πάνω στον απλό καθημερινό άνθρωπο, για το φετινό ημερολόγιο επιλέχθηκε ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Μακεδονίας, από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας έως και την απελευθέρωσή της» σημειώνει προλογικά η κ. Λένα Χαΐτογλου.

Τη χορηγό εταιρία της φετινής έκδοσης, καθώς και τα μέλη της Ομάδας Στήριξης του Ιδρύματος, η οποία αποτελείται από επιχειρήσεις και ιδιώτες, «που με τις τακτικές χορηγίες τους στηρίζουν οικονομικά το Ίδρυμα, επιτρέποντας την επιβίωσή του και την παραγωγή επιστημονικού έργου» σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος.

Το «Ημερολόγιο 2019: Τεκμήρια της Ταχυδρομικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης» παρουσιάζει μέσα από τεκμήρια την εξέλιξη των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης (15ος αιώνας) μέχρι το 1920 περίπου, με το τέλος των διομολογήσεων και τη διακοπή λειτουργίας των ξένων Ταχυδρομικών γραφείων.

Το υλικό που παρουσιάζεται, αποτελεί επιλεγμένο μέρος της συλλογής “Ταχυδρομική Ιστορία της Θεσσαλονίκης” του συλλέκτη Γιώργου Θωμαρέη. Η ανάπτυξη της συλλογής περιλαμβάνει και παρουσιάζει το ιστορικό της επικοινωνίας της πόλης με τον κόσμο, αλλά και το γεωγραφικό εύρος της. Η παρουσίαση γίνεται μέσα από ταχυδρομικές επιστολές, φακέλους και κάρτες. Επίσης, καταγράφει κάθε τομέα της λειτουργίας των ταχυδρομείων: τα γραμματόσημα που χρησιμοποιήθηκαν, τις ακυρωτικές, αλλά και τις υπόλοιπες ταχυδρομικές σφραγίδες, τα τέλη των επιστολών, καθώς και τα δρομολόγια επικοινωνίας.

«Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα κυρίως, συμπίπτει χρονικά με την τεράστια επαύξηση της ανθρώπινης επικοινωνίας, μέσω των μεταφορών, του εμπορίου και της αλληλογραφίας και συνεπώς της ανάπτυξης των ταχυδρομείων. Το γεγονός αυτό, μαζί με το ειδικό καθεστώς των διομολογήσεων, στο πλαίσιο του οποίου επιτρεπόταν η λειτουργία ξένων επιχειρήσεων και επομένως και ταχυδρομικών γραφείων σε σημαντικές πόλεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθιστούν την Ταχυδρομική Ιστορία της Θεσσαλονίκης ένα πολύ γοητευτικό θέμα για τον Ιστορικό ερευνητή, αλλά και για τον συλλέκτη και φιλοτελιστή» σημειώνει ο συλλέκτης Γ. Θωμαρέης.

 

Οι θεματικές που αναπτύσσονται στο Ημερολόγιο 2019 είναι:

Η αρχή της επικοινωνίας – πρώιμη περίοδος (15ος έως τις αρχές του 19ου αιώνα)

Το άνοιγμα ταχυδρομικών γραφείων (1830-1850)

Η εισαγωγή της χρήσης γραμματοσήμων

Η αλληλογραφία διά θαλάσσης – Ακμή ναυτιλιακών εταιρειών (μέσα 19ου αιώνα)

Η λειτουργία αιγυπτιακού ταχυδρομείου (μέσα 19ου αιώνα)

1875: Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση

Άνοιγμα ταχυδρομικών παραρτημάτων – Λειτουργία βρετανικού ταχυδρομείου (δεκαετία 1890)

Οικονομική άνθηση, λειτουργία ιταλικού ταχυδρομείου (1900-1914)

Η εποχή της απελευθέρωσης (1912-1913)

Τα ταχυδρομεία των συμμάχων του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου: βουλγαρικό και σερβικό (1912-1913)

Χρήση ταχυδρομικών μονόφυλλων και ειδικών ταχυδρομικών υπηρεσιών (δέματα, επιταγές κλπ)

Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα της γης: σπάνιοι προορισμοί, ταχυδρομικές περιπέτειες

Το «Ημερολόγιο 2019: Τεκμήρια της Ταχυδρομικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης (15ος-20ός αι.)» διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (τηλ. 2310-229778) | τιμή: 15 ευρώ.