Η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» είναι εδώ – Επενδύσεις 1 τρις στην τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με αναλυτή επενδυτικής τράπεζας το ΑΙ είναι η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση»

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν αποκαλέσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τεχνητή νοημοσύνη μια παροδική διαφημιστική εκστρατεία, αλλά δεν είναι, σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας Wedbush, Dan Ives.

Μιλώντας στο CNBC την Τρίτη, ο ειδικός των τεχνολογικών μετοχών χαρακτήρισε την άνοδο της πρωτοποριακής τεχνολογίας ως την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

«Νομίζω ότι αυτή είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που διαδραματίζεται. Είναι ότι συνέβαινε το 1995 με το διαδίκτυο. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για έναν κύκλο διαφημιστικής εκστρατείας», είπε ο Ives.

«Πιστεύω πως πρόκειται για πραγματικά μετασχηματιστικές αλλαγές στην τεχνολογία που νομίζω ότι θα αλλάξουν τον τεχνολογικό χώρο για τα επόμενα 20-30 χρόνια», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η αγορά μετοχών των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας ανοδικής αγοράς τεχνολογίας.

Οι αμερικανικές μετοχές, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν σημειώσει άνοδο φέτος καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε εταιρείες που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI. Ενώ ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο περίπου 14% μέχρι στιγμής φέτος, ο Nasdaq 100 έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 36% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Εταιρείες που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia, Oracle και Microsoft, έχουν δει απότομα άλματα στις τιμές των μετοχών, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις τους στην αγορά καθώς και τον πλούτο των αντίστοιχων CEO τους.

Ο Ives σχολιάζει συχνά την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας πρόσφατα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη ένα ράλι που θα ανυψώσει μια ευρύτερη ομάδα μετοχών τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Ives είπε ότι ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης θα δει ένα τρισ. δολάρια πρόσθετων επενδύσεων την επόμενη δεκαετία, αριθμός που θα μπορούσε να είναι και συντηρητικός.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider