Η βία μεταξύ των εφήβων: Ένα φαινόμενο που πρέπει να μας προβληματίσει …χθες!

Πρόσφατο περιστατικό στην Δυτική  Θεσσαλονίκη, στο οποίο 15χρονοι επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους προσπαθώντας να του αρπάξουν το τσαντάκι, μας δείχνει πως παρά το γεγονός πως τα σχολεία είναι κλειστά και πολλα παιδιά λείπουν για τις καλοκαιρινές διακοπές,  σε κατασκηνώσεις ή σε κάποιο χωριό -ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι εδώ:

η βία μεταξύ των εφήβων.

Οι αιτίες της νεανικής βίας είναι σύνθετες. Πρώτα απ’ όλα, οι έφηβοι μεγαλώνουν σήμερα σε μια κοινωνία γεμάτη πίεση, αβεβαιότητα και αντιφατικά πρότυπα (αξίζει να διαβάσετε κι αυτό). Από τη μια προβάλλονται εικόνες δύναμης, εξουσίας και πλούτου ως ιδανικά, και από την άλλη λείπουν οι ουσιαστικές δομές στήριξης και καλλιέργειας συναισθηματικής νοημοσύνης. Ορισμένα παιδιά στρέφονται στη βία είτε για να εντυπωσιάσουν, είτε για να επιβληθούν, είτε γιατί δεν έχουν μάθει άλλον τρόπο να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις και τα συναισθήματά τους.

Ποιος φταίει;

Είναι εύκολο να δείξουμε τους γονείς. Ναι, πολλές φορές η απουσία ορίων στο σπίτι, η έλλειψη επικοινωνίας ή ακόμα και η ενδοοικογενειακή βία παίζουν ρόλο. Όμως το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. Το σχολείο, που θα έπρεπε να είναι χώρος διαπαιδαγώγησης και προστασίας, συχνά λειτουργεί απλώς ως εξεταστικό κέντρο, χωρίς να προάγει τις ανθρώπινες αξίες και την ενσυναίσθηση. Και τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ευρύτερη κοινωνία – μια Ελλάδα του σήμερα που αφήνει τους νέους χωρίς όραμα, χωρίς σταθερές, χωρίς εμπιστοσύνη σε θεσμούς, που έχει απομακρύνει τον κόσμο με λάθος χειρισμούς και νομοθετήματα ακόμα και από την Εκκλησία!

Η λύση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε άμεση. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια όλων: Οι γονείς να επενδύσουν χρόνο στα παιδιά τους, να ακούν και να καθοδηγούν. Το σχολείο να εντάξει σταθερά προγράμματα αγωγής ζωής, διαχείρισης συναισθημάτων και πρόληψης της βίας. Η κοινωνία να επενδύσει στους νέους – όχι μόνο με υποσχέσεις, αλλά με ευκαιρίες, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, ουσιαστική στήριξη. Το κράτος να ενισχύσει τις δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και να θεσπίσει πολιτικές πρόληψης κι όχι μόνο καταστολής. Κάποτε ο ιερέας επισκεπτόταν τα σχολεία και μιλούσε με τα παιδιά (οι παλιότεροι το θυμόμαστε).

Η βία μεταξύ των εφήβων είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας και να τους δώσουμε μια ελπίδα για ένα πιο ανθρώπινο αύριο.

News.tv4e.gr