Ηλεκτροκίνηση – Προετοιμάζονται οι δήμοι για την επόμενη μέρα

Παράταση έως τις 31.12.2021 για την υποχρεωτική εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) παίρνουν οι δήμοι της χώρας με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.

Στη Χαλκιδική ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έχει εγκατασταθεί από την ΠΚΜ και είναι σε πλήρη λειτουργία, στον χώρο στάθμευσης μπροστά από το Διοικητήριο Πολύγυρου.

Ο δήμος Πολυγύρου πάντως σχεδιάζει να τοποθετήσει σε αρκετά σημεία μέσα στην πρωτεύουσα ανάλογους σταθμούς, καθώς δεν απευθύνεται μόνο σε ιδιώτες αλλά διεκδικεί την έγκριση προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικών οχημάτων για τον στόλο του δήμου.

Πόσοι δήμοι έχουν ή θα αποκτήσουν ΣΦΗΟ

Υπενθυμίζεται ότι προς εξυπηρέτηση τόσο των καταναλωτών, όσο και των τοπικών αρχών, με τον νόμο 4710/2020 προβλέφθηκε η κατάρτιση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) σε επίπεδο δήμων. Τα εν λόγω σχέδια χρηματοδοτούνται από το σχετικό Πρόγραμμα του εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου, Πράσινο Ταμείο. Η σχετική Πρόσκληση άνοιξε στις 23 Νοεμβρίου 2020 και οι ενταγμένοι Δήμοι ανήλθαν σε 254.

Στα τέλη Οκτωβρίου το ΠράσινοΤαμείο αναμένεται να καλέσει με νέα πρόσκληση για την εκπόνηση ΣΦΗΟ 62 Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

Στατιστικά στοιχεία έως 07.09.2021 –  Πράσινο Ταμείο

Ενταγμένοι Δήμοι : 254

Έχουν ενεργοποιήσει διαδικασία: 241

Έχουν υπογράψει σύμβαση: 117

Κατακύρωση διαγωνισμού: 23

Ολοκλήρωση διαδικασίας διακήρυξης: 83

Ολοκλήρωση διαδικασίας δημοσιότητας αιτήματος: 68

Από την πρόσκληση του Νοεμβρίου 2020 επιλέξιμος δήμος ήταν μόνο ο δήμος Πολυγύρου ενώ οι υπόλοιπι δήμου της Χαλκιδικής “θα χρηματοδοτηθούν με τη νέα πρόσκληση”.