Ημερίδα ευαισθητοποίησης σε θέματα πρόληψης στα Σήμαντρα

Eδήλωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας από δύο καταξιωμένους επιστήμονες, τον Διδάκτορα του ΔΠΘ γυναικολόγο, Δημήτρη Ευαγγελινό και τον γαστρεντερολόγο, Ανδρέα Παπαγιάννη, σε μια κατάμεστη αίθουσα  στα Σήμαντρα.

Οι γυναικολογικές παθήσεις καθώς και οι νόσοι του πεπτικού συστήματος κυριάρχησαν στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Σημάντρων.

Ο Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, γυναικολόγος, Δημήτρης Ευαγγελινός, παρουσίασε νεότερες απόψεις και δεδομένα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών. Ο κ. Ευαγγελινός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ογκολογική πάθηση. Ακόμη, αναφέρθηκε και σε σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων στις γυναίκες.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο γαστρεντερολόγος, Ανδρέας Παπαγιάννης, ο οποίος ανέλυσε παθήσεις που εντοπίζονται στο πεπτικό σύστημα και πολλές από τις οποίες εξελίσσονται σε καρκίνο. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία των ενδοσκοπήσεων στην πρόληψη και αντιμετώπιση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε μεθόδους όπως η γαστροσκόπηση, η κολοσκόπηση και ο ενδοσκοπικός υπερηχογράφος ενώ ενημέρωσε το κοινό για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες προτείνονται οι παραπάνω μέθοδοι παραθέτοντας περιπτώσεις συμπτωμάτων όπως η δυσκαταποσία, η παλινδρόμηση οξέος ή φαγητού κ.ά.