Ημερίδα στον Πολύγυρο για την προστασία της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς – Προς ένα Εθνικό Δίκτυο Ο.Τ.Α.

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη και προστασία της βιομηχανικής και προβιομηχανικής κληρονομιάς επιχειρείται στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, με την ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στις 10:30 π.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Πολυγύρου.

Η πρωτοβουλία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Πολυγύρου, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ-ΠΘ) και το Συμβούλιο Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, και έχει διττό στόχο: την παρουσίαση του πλούσιου αποθέματος της τοπικής βιομηχανικής κληρονομιάς και τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διάσωσή της σε εθνικό επίπεδο.

Έναρξη με σημαίνουσες παρουσίες

Η ημερίδα θα ανοίξει με χαιρετισμούς από θεσμικά και επιστημονικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Πολυγύρου, κ. Γεώργιος Εμμανουήλ, ο Αν. Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους, κ. Γεώργιος Σκιαδαρέσης, ο κ. Δημήτριος Ζυγομαλάς, από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και η Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, κα Μαρία Λιλιμπάκη.

Εισηγήσεις με επιστημονικό βάθος και τοπικό επίκεντρο

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων (11:00 – 12:00) περιλαμβάνει παρεμβάσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου:

    Η καθηγήτρια Αλέκα Αλεξοπούλου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, θα αναδείξει τη σημασία της βιομηχανικής κληρονομιάς ως πολιτιστικού αγαθού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας τον ρόλο των δικτύων για την προστασία της.

    Ο καθηγητής Βασίλειος Μέλφος θα παρουσιάσει τη γεωλογική και μεταλλευτική σημασία των ιστορικών ορυχείων λευκόλιθου στον Βάβδο.

    Η Δρ Αναστασία Βαλαβανίδου, αρχιτέκτων και μουσειολόγος, θα σκιαγραφήσει τη συνολική εικόνα της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του Δήμου Πολυγύρου.

    Η Σμαρώ Κατσάγγελου, υπ. διδάκτωρ, θα εστιάσει στη «σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος» στη Γερακινή και στις δυνατότητες ανάδειξής της μέσω νέων τεχνολογιών.

Συζήτηση και υπογραφή Κειμένου Αρχών για Εθνικό Δίκτυο Ο.Τ.Α.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί (12:00 – 13:00) με ανοικτή συζήτηση και παρεμβάσεις από φορείς, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί το Κείμενο Αρχών για τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία της βιομηχανικής κληρονομιάς – μια πρωτοβουλία με προοπτική πανελλήνιας εμβέλειας.

Φωτογραφική έκθεση – τιμώντας τη μνήμη της εργασίας

Η ημερίδα θα κλείσει με περιήγηση στη φωτογραφική έκθεση της Ευαγγελίας Μπουλάκη με τίτλο: «Τα ορυχεία λευκόλιθου του Βάβδου – Αποτυπώνοντας την κληρονομιά ενός ιστορικού τόπου εξόρυξης», αποδίδοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους και τις υποδομές που σφράγισαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.