ΙNTERLIFE: Αύξηση εσόδων και κερδών το 2017

Με άνοδο εσόδων και κερδοφορίας, αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και δημιουργία πολλών νέων, καινοτόμων ασφαλιστικών προγραμμάτων έκλεισε τη χρήση του 2017 η INTERLIFE ΑΑΕΓΑ, η ασφαλιστική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Για τη χρήση της περασμένης χρονιάς αλλά και την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, μίλησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, παρά τις δυσκολίες της αγορά το 2017, η χρήση της περασμένης χρονιάς έκλεισε για την εταιρία με αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εργασιών και επενδύσεων. Τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν το 2017 κατά 11,59% (Γραμμένα Ασφάλιστρα 59,04 εκατ. € έναντι 52,90 εκατ. €) ενώ ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτωναυξήθηκε κατά 24,66% (330.634 στις 31/12/2017 έναντι 265.228 το Δεκέμβριο του 2016). Στόχος κατά τον κ. Βοτσαρίδη είναι το μερίδιο της εταιρείας να αυξηθεί το 2018, εκτιμώντας ότι αυτό θα καταστεί εφικτό. Επιπλέον το 2017 αναμένεται να κλείσει με κέρδη πολύ υψηλότερα του 2016.

Χρονιά ρεκόρ για τα καθαρά έσοδα επενδύσεων

Η INTERLIFE αύξησε τις επενδύσεις της κατά 16,61% σε σχέση με το 2016, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και διαθεσίμων να ανέρχεται στα 174,08 εκατ. € έναντι 149,29 εκατ. €. Χρονιά ρεκόρ, σύμφωνα με τον κ. Βοτσαρίδη, ήταν το 2017 για τα καθαρά έσοδα επενδύσεων, που αναμένεται να κυμανθούν περί τα 10 εκατ. € (έναντι 4 εκατ. €), παρά τις τοποθετήσεις σε χαμηλού κινδύνου επενδυτικές θέσεις λόγω του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος και των αυστηρών απαιτήσεων του Solvency II.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 8% (με το Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,66 έναντι 1,54). Τέλος, με βάση το νέο εποπτικό πλαίσιο Solvency II, ο Δείκτης Ελαχίστου (αναγκαίου) Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) της εταιρίας αναμένεται να υπερβεί το 500%, ενώ ο ιδιαίτερα σημαντικός Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR)αναμένεται να κυμανθεί περί το 140%, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχε βάλει η εταιρία για το 2017.

Νέα προϊόντα

Σε ότι αφορά την παραγωγή νέων Προϊόντων η Εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία των καινοτόμων Προγραμμάτων Εγγυημένη Σύνταξη Ατυχήματος, SAFEBIKE (Ασφάλιση Ποδηλάτου), KinderCARE99 (Παιδικό Πρόγραμμα Υγείας) και το IMMIGRANTS Care (Ασφάλιση αλλοδαπών), ενώ για το 2018 ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά εντός των επόμενων ημερών και άλλα προγράμματα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βοτσαρίδης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλες τις ηλικίες, ένα πρόγραμμα που θα λειτουργεί επιδοματικά (π.χ. επίδομα τοκετού ή επίδομα ΜΕΘ) και ένα πρόγραμμα που θα αφορά νοσοκομειακή περίθαλψη ενηλίκων. Ο κ. Βοτσαρίδης είπε ότι η ασφαλιστική αγορά γενικά αναμένει αύξηση τζίρου κυρίως από τον κλάδο της υγείας, καθώς στον συγκεκριμένο έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα.

Για τα ασφάλιστρα

Για τα ασφάλιστρα ο κ. Βοτσαρίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι η ΙNTERLIFE δεν μπήκε στη λογική της μείωσης τους, στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού τα προηγούμενα χρόνια, και το αποτέλεσμα την δικαίωσε. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως η εταιρεία δεν έχει λόγο να κάνει αυξήσεις.

Για το νέο εποπτικό πλαίσιο

Σχολιάζοντας το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της INTERLIFE, είπε ότι ανεβάζει σημαντικά το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά τον κοινοτικό κανονισμό GDPR (General Data Protection Regulation), που θα πρέπει να εφαρμοστεί από τον Μάιο, ο κ. Βοτσαρίδης εκτίμησε ότι «θα γίνει σφαγή» για την τήρηση των προσωπικών δεδομένων και ότι «θα πέσουν βροχή» οι μηνύσεις. Χαρακτήρισε όλο αυτό το μοντέλο υπερβολικά γραφειοκρατικό λέγοντας ότι στερεί το δικαίωμα από μια εταιρία να ασχολείται με το «business»  κάνοντάς την να ασχολείται μόνο με το reporting.

Για τις μικροασφαλίσεις

Ερωτηθείς σχετικά, είπε επίσης ότι η εταιρεία δουλεύει και κάνει προσπάθεια και προς την κατεύθυνση των μικροασφαλίσεων. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για έναν νέο τομέα, που έχει να κάνει με τη φτώχεια και την αδυναμία πρόσβασης σε αξιοπρεπή νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με συλλογικότητες, όπως σωματεία, φορείς, δήμους, περιφέρεια κλπ, που θα αναλάβουν ένα μέρος του κόστους, όπως είπε, εκτιμώντας πάντως πως η ελληνική αγορά δεν είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο, ενώ δεν υποστηρίζεται και φορολογικά.

Για τα επαγγελματικά Ταμεία εξάλλου, είπε ότι θα μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα αλλά το θέμα «δεν προχωράει».

Αμοιβαίο κεφάλαιο, θέσεις εργασίας και ΕΚΕ

Με εξαιρετικά ικανοποιητικές αποδόσεις κινείται και το Αμοιβαίο Κεφάλαιο INTERLIFE ΜΙΚΤΟ,ξεπερνώντας την απόδοση των δεικτών αναφοράς του, παρά το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Το ΑΚ της INTERLIFE διαχειρίζεται από το 2009 η ALPHA TRUST.

Στο μεταξύ, η ΙNTERLIFE αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 7,56%, φθάνοντας τα 128 άτομα (31/12/2017) σε επίπεδο εταιρείας και τα 172 άτομα συνολικά σήμερα, σε επίπεδο ομίλου.

Ο κ. Βοτσαρίδης αναφέρθηκε, τέλος, και στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), όπου η INTERLIFE υλοποιεί το πρόγραμμα «προσφέρω …αλλιώς», ενισχύοντας συλλόγους, σωματεία κ.ά, επισημαίνοντας παράλληλα πως στόχος είναι «να αυξηθεί πολύ» η ΕΚΕ το 2018.

Πηγή: typosthes.gr

 

error: Content is protected !!