ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο Βουλής στον πρώτο γύρο

Οι βουλευτές θα συνεχίσουν τις ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Σώματος

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν σήμερα να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους από τον πρώτο γύρο, αφού 19Ρεπουμπλικανοί δεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο, τον Κέβιν Μακάρθι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Το μεγάλο φαβορί για να διαδεχθεί στη θέση αυτήν τη Νάνσι Πελόζι δεν μπόρεσε να πείσει τους τραμπικούς βουλευτές, οι οποίοι δεν τον θεωρούν «αρκετά συντηρητικό», ένδειξη των διαφωνιών στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές θα συνεχίσουν τις ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Σώματος.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, του τρίτου στην ιεραρχία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων.

Στον πρώτο γύρο ο Μακάρθι έλαβε μόνο 203 ψήφους, αφού 19 τραμπικοί δεν τον στήριξαν.

«Ο Κέβιν δεν πιστεύει τίποτα, δεν έχει ιδεολογία», είπε για τον υποψήφιο του κόμματός του ο Ματ Γκετς από τη Φλόριντα.

Οι Ρεπουμπλικανοί, αφού κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, δεσμεύθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να ξεκινήσουν μια σειρά ερευνών σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία. Όμως, για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι ζήτημα μερικών ωρών ή ακόμη και μερικών… εβδομάδων: το 1856 οι βουλευτές κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν έπειτα από δύο μήνες και 133 συνεχείς ψηφοφορίες.

Πηγή: iefimerida