Ιράν: 16χρονη διαδηλώτρια καίει τη μαντίλα της λίγo πριν βρεθεί νεκρή

Η 16χρονη φέρεται να στέκεται πάνω σε έναν κάδο σκουπιδιών και να καίει τη μαντίλα της – Άλλοι φωνάζουν συνθήματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν την 16χρονη Ιρανή Nika Shakarami να διαδηλώνει λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της, σύμφωνα με το BBC.

Η 16χρονη φέρεται να στέκεται πάνω σε έναν κάδο σκουπιδιών και να καίει τη μαντίλα της στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς άλλοι φωνάζουν συνθήματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η μητέρα της Nika ισχυρίστηκε επίσης ότι η αδελφή της Atash και ο αδερφός της Mohsen αναγκάστηκαν να κάνουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον θάνατο της 16χρονης ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

«Απείλησαν ότι θα συλλάβουν το τετράχρονο παιδί του αδελφού μου», τόνισε.

«Όπως ο Nika, είμαι κατά της υποχρεωτικής χιτζάμπ από τότε που ήμουν παιδί. Αλλά η γενιά μου δεν ήταν αρκετά γενναία για να διαμαρτυρηθεί», είπε η μητέρα της έφηβης στο BBC Persian.

«Οι συνομήλικοί μου δέχτηκαν χρόνια καταπίεσης, εξευτελισμού και ταπείνωσης, αλλά η κόρη μου διαμαρτυρήθηκε και είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει».

Η «γενιά Z» – που ορίζεται ως εκείνοι που γεννήθηκαν το 1997 και το 2012 – ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: protothema.gr