Ισχυρές πιέσεις στην UEFA για τη συνεργασία με Gazprom

Η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται ότι δημιουργεί ισχυρή πίεση στην UEFA, σχετικά για την χορηγική σχέση της με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου -με έδρα την Αγία Πετρούπολη- Gazprom.

Η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων, ίσως προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπό εξέταση παραμένει το ενδεχόμενο «μετακίνησης» του τελικού του Champions League αυτής της σεζόν από την Αγία Πετρούπολη (28 Μαΐου), ενώ τίθενται επίσης ερωτήματα σχετικά με τη μακροχρόνια συνεργασία της Gazprom με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών που συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, μιλώντας στους «Financial Times», είπε ότι η UEFA πρέπει να διακόψει τις σχέσεις της με την Gazprom. Δηλώσεις που ακολούθησαν εκείνες του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι «είναι αδιανόητο ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά να διεξαχθεί τη Ρωσία, μετά την εισβολή της σε ένα κυρίαρχο κράτος».

«Η UEFA παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί εάν χρειαστεί», επανέλαβε η UEFA, όταν ρωτήθηκε από την εξειδικευμένη ιταλική ιστοσελίδα Calcio e Finanza, για τη συνεργασία με την Gazprom.

Η Gazprom ανανέωσε τη χορηγία της για το Champions League τον Μάιο του περασμένου έτους για τα επόμενα τρία χρόνια αντί συνολικού ποσού 120 εκατομμυρίων ευρώ (40 εκατ. ετησίως), σύμφωνα με στοιχεία της SportBusiness Sponsorship, ενώ ο Αλεξάντερ Ντιούκοφ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft, είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA.

Πιέσεις για τη συνεργασία της με την Gazprom δεν δέχεται όμως μόνο η UEFA, αλλά και η Σάλκε. Ο γερμανικός σύλλογος είπε ότι παρακολουθεί «τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη με μεγάλη ανησυχία», αλλά πρόσθεσε ότι η Gazprom Γερμανίας είναι «αξιόπιστος εταίρος» εδώ και 15 χρόνια και ότι υπάρχει «συνεχής διάλογος με τον κύριο χορηγό μας».