Είσαι νέος ασφαλισμένος; Δες πότε θα βγεις στη σύνταξη!

Στις περιπτώσεις των νέων ασφαλισμένων, δηλαδή όσων άρχισαν να «κολλούν» ένσημα μετά το 1993, υπάρχει πρόβλεψη για την εξαγορά ως και 7 πλασματικών ετών για να μπορούν να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Πολλοί νέοι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Και αν πάρουν, τελικά πότε θα καταφέρουν να βάλουν στην τσέπη τους τα πολυπόθητα χρήματα… Έτσι, όσοι πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1993 και μετά, δηλαδή όσοι «πρωτοκόλλησαν» ένσημα μετά από αυτή τη χρονολογία, από οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Ταμείο, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι τα όρια συνταξιοδότησης έχουν καθοριστεί πλέον στα 62 με 40 έτη για πλήρη σύνταξη ή στα 67 και στα 62 για πλήρη και μειωμένη σύνταξη, αντίστοιχα με τουλάχιστον 15 έτη.

Αναφορικά με τους γονείς που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και απέκτησαν ένα ή περισσότερα παιδιά από τον Απρίλιο του 2000 και μετά, ο χρόνος ασφάλισης λόγω των παιδιών θα δίνεται δωρεάν μόνο για αν συμπληρωθούν τα 40 χρόνια πλήρους σύνταξης με όριο ηλικίας το 62ο έτος.

Προσοχή εδώ, γιατί αυτή τη δυνατότητα δεν έχουν και οι δύο γονείς, αλλά ένας από τους δύο. Για τον άλλο γονέα ισχύει μόνο η εξαγορά. Αξίζει να επισημανθεί ότι, οι νέοι ασφαλισμένοι μετά το 1993 με καθεστώς βαρέων μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 τους χρόνια, αρκεί να συμπληρώνουν τις 3.375 ημέρες εργασίας και συνολικά 4.500 ημέρες με ένσημα στη μικτή ασφάλιση. Αυτές οι προϋποθέσεις αφορούν πάντα σε όσους διαθέτουν ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

error: Content is protected !!