Ισραήλ: Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως νεολιθικό οικισμό

Εργαλεία, κοσμήματα, ειδώλια, σπόρους και άλλα αντικείμενα, έφερε στο φως ανασκαφή ενός τεράστιου οικισμού ηλικίας 9.000 ετών από τη νεολιθική περίοδο, στο Ισραήλ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τοποθεσία, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Motza, 5χλμ. δυτικά της Ιερουσαλήμ, κάποτε ήταν μια πόλη που στέγαζε μέχρι και 3.000 κατοίκους.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα ερείπια μεγάλων κτηρίων, με δωμάτια που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες, καθώς και δημόσιες εγκαταστάσεις, τόπους τελετουργίας και σοκάκια. Υπάρχουν, επίσης, τάφοι στους οποίους βρέθηκαν διάφορες ταφικές προσφορές, είτε χρηστικά είτε πολύτιμα αντικείμενα.

Η ανακάλυψη της τοποθεσίας, που αναδεικνύεται σε υψίστης σημασίας αρχαιολογικό εύρημα, έγινε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας. Μετά τα πρώτα ευρήματα, η αρχαιολογική σκαπάνη εργάστηκε εντατικά και αποκάλυψε τον πλήρη οικισμό.

Στους τάφους εντοπίστηκαν μοναδικά λίθινα αντικείμενα, κατασκευασμένα από άγνωστο τύπο πέτρας, καθώς και αντικείμενα από οψιανό από την Ανατολία και θαλάσσια όστρακα, μερικά από τα οποία προέρχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και μερικά από την Ερυθρά Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν  χειροποίητα πέτρινα βραχιόλια σε διάφορα στιλ.

Η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αναφέρει ότι οι ανακαλύψεις έχουν αλλάξει την ιστορική αντίληψη της νεολιθικής εποχής στην περιοχή, αφού προηγουμένως πίστευαν ότι η περιοχή της Ιουδαίας ήταν ακατοίκητη κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.