Ισραήλ: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε 18χρονη Ισραηλινή γιατί αρνήθηκε να πολεμήσει στη Γάζα

Η 18χρονη Sofia Orr καταδικάστηκε σε 20 ημέρες φυλάκιση επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό και να λάβει μέρος στον πόλεμο κατά της Γάζας και στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, εν μέσω  μεγάλων διαδηλώσεων κατά του Νετανιάχου που σημαδεύτηκαν από πρωτοφανή καταστολή.

Είναι η πρώτη γυναίκα από τις 7 Οκτωβρίου που φυλακίζεται για άρνηση στράτευσης.

Είχε προηγηθεί ο επίσης 18χρονος Ταλ Μίντικ που επίσης φυλακίστηκε γιατί αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Η ομάδα Mesarvot που τάσσεται κατά του πολέμου σε διαμαρτυρία που πραγματοποίησε δήλωσε ότι ελπίζει ότι και άλλοι Ισραηλινοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Sofia Orr.

 «Είμαι εδώ για να δηλώσω την άρνησή μου, γιατί ο πόλεμος δεν έχει νικητές. Δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Θέλω να προωθήσω την ειρήνη και να δείξω ότι η αλλαγή είναι δυνατή».

Την Παρασκευή ο Ταλ Μίντικ αποφυλακίστηκε για δεύτερη φορά από τη στρατιωτική φυλακή και το Σάββατο βρέθηκε ξανά στην αντιπολεμική διαμαρτυρία, εκφωνώντας ομιλία για την αύξηση των ποινών κατά των λιποτακτών τους τελευταίους μήνες.

 «Αυτή η γη έχει ένα πρόβλημα – υπάρχουν δύο έθνη με αναμφισβήτητη σύνδεση με αυτόν τον τόπο. Αλλά ακόμα και με όλη τη βία του κόσμου, δεν θα μπορούσαμε να σβήσουμε τον Παλαιστινιακό λαό ή τη σύνδεσή του με αυτήν τη γη, όπως ακριβώς ο εβραϊκός λαός ή η δική μας σύνδεση με την ίδια γη δεν μπορεί να σβηστεί», έγραψε ο Ταλ Μίτνικ σε δήλωσή του πριν οδηγηθεί στο στρατοδικείο.

in.gr