Ιστορικές συμπτώσεις που… ξεπερνούν τη φαντασία

Η ιστορία μερικές φορές παίζει τα δικά της παιχνίδια που κάνουν και τον πιο πραγματιστή να αναρωτηθεί εάν πρόκειται απλά για συμπτώσεις ή κάποια ανώτερη δύναμη έχει διάθεση για κόλπα. Ιστορικά γεγονότα που τη στιγμή που συνέβησαν είχαν μικρό ή καθόλου ενδιαφέρον απέκτησαν άλλο νόημα στη ροή της ιστορίας. Ας δούμε μερικά τέτοια παραδείγματα ιστορικών συμπτώσεων:

H «κατάρα» του Ταμερλάνου

Στις 20 Ιουνίου 1940 σοβιετικοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Ταμερλάνου, του τρομερού Μογγόλου κατακτητή, απογόνου του Τζένγκις Χαν. Μια προειδοποιητική επιγραφή ανέφερε: «Όποιος ανοίξει τον τάφο θα απελευθερώσει έναν εισβολέα πιο τρομερό από εμένα». Ο τάφος φυσικά ανοίχτηκε. Δύο ημέρες αργότερα ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο Χίτλερ γεννήθηκε 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα. Ανέλαβε την εξουσία 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα, εισέβαλε στη Ρωσία 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα και ηττήθηκε 129 χρόνια μετά το Ναπολέοντα.

Μια πινακίδα με νόημα

Η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αυτοκίνητο στο οποίο δολοφονήθηκε έφερε την πινακίδα κυκλοφορίας III118. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε επίσημα στις 11/11/18.

Διπλή παγίδα

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο βρετανικός στρατός μετέτρεψε ένα επιβατηγό πλοίο, το RMS Carmania, σε πολεμικό και μάλιστα καμουφλαρισμένο ώστε να μοιάζει με το γερμανικό επιβατηγό πλοίο SMS Trafalgar. Τίποτε παράξενο μέχρι εδώ. Το πολεμικό πλέον πλοίο βύθισε ένα γερμανικό πλοίο στα ανοιχτά της Βραζιλίας το 1914. Το πλοίο ήταν το πραγματικό SMS Trafalgar, το οποίο οι Γερμανοί είχαν καμουφλάρει ώστε να μοιάζει στο βρετανικό Carmania!

perierga.gr