Ιστορική αλλαγή στη Βρετανία: Κυβέρνηση μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί του Στάρμερ

Πέρασαν το όριο των 326 εδρών για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

– Καταποντίζονται οι Συντηρητικοί του Σούνακ

Στην εξουσία επέστρεψαν και επίσημα μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί του σερ Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία καθώς λίγο πριν τις 7 το πρωί της Παρασκευής πέρασαν το όριο των 326 εδρών για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση,  με τα αποτελέσματα των εκλογών να επιβεβαιώνουν το exit poll που ανακοινώθηκε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης και ανανεώθηκε τα ξημερώματα.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έφτασε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα του Λονδίνου. «Απόψε οι ψηφοφόροι μίλησαν και είναι έτοιμοι για αλλαγή. Όλα αρχίζουν με εσάς. Η αλλαγή αρχίζει σε αυτή την κοινότητα. Ψηφίσατε και είναι ώρα για εμάς να κάνουμε πράξεις», είπε.

Ο Στάρμερ ήδη ετοιμάζει τις «βαλίτσες» του για το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία, καθώς όσο περνούν οι ώρες και συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώνονται πανηγυρικά τα αποτελέσματα των exit polls- κάτι που αναγνώρισε δημοσίως και ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος κάλεσε τηλεφωνικά τον διάδοχό του στον πρωθυπουργικό θώκο, Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί.

Οι Εργατικοί πετυχαίνουν μια ιστορική νίκη επιστρέφοντας στην εξουσία μετά από 14 χρόνια Συντηρητικών κυβερνήσεων. Μεγαλύτερη και από αυτή του Τόνι Μπλερ, το μακρινό 1997, καθώς μετά από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Συντηρητικοί υπέστησαν μια τεράστια, χαωτική ήττα, αντιμετωπίζοντας τη δυσαρέσκειά του βρετανικού λαού.

Από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 375 έδρες, οι Συντηρητικοί 94, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 52, από 6 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ.

H επόμενη ημέρα

Και ενώ στις τάξεις των Εργατικών επικρατεί ενθουσιασμός, σε αυτές των Συντηρητικών έχουν αρχίσει ήδη οι διαμάχες με πρώην, πλέον, υπουργούς, να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε συναδέλφους τους, ή ακόμα και στον Σούνακ, ο οποίος τουλάχιστον κατάφερε να κρατήσει την έδρα του. Αυτό, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, ο οποίος απέτυχε να επανεκλεγεί. Ο Σαπς, αποδίδει την ήττα στο γεγονός ότι «εξαντλήσαμε την υπομονή των παραδοσιακών Συντηρητικών ψηφοφόρων με την τάση μας να δημιουργούμε μια ατέλειωτη πολιτική σαπουνόπερα από εσωτερικές διαμάχες και διαιρέσεις, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο επίμονες. Σήμερα, οι ψηφοφόροι ήταν απλά: “Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας, τότε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να σας ψηφίσουμε”. Ξεχάσαμε έναν θεμελιώδη κανόνα της πολιτικής, ότι οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν διχασμένα κόμματα».

Τώρα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Στάρμερ, ο οποίος καταγράφει βαριές απώλειες μόνο στις περιοχές που υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες (λόγω της στάσης που κράτησε το κόμμα απέναντι στο θέμα της Παλαιστίνης και στη μεταναστευτική πολιτική), είναι έτοιμη να κυβερνήσει με «δεξιά φιλοσοφία». Σε πρώτη φάση, με την οικονομία να μοιάζει να βρίσκεται σε «βαλτώδη νερά», η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναγκαστεί να κάνει περικοπές δαπανών αξίας 10 έως 20 δισεκατομμυρίων λιρών σε μη προστατευμένα τμήματα και εξετάζουν ελλείψεις σε βασικούς τομείς. όπως οι επισκευές στα νοσοκομεία στο πλαίσιο του NHS [Εθνική Υπηρεσία Υγείας].

Το exit poll

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC έδιναν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου), ωστόσο το ανανεωμένο exit poll της αναθεώρησε στις 405. Ακολουθούσαν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες αρχικά που αυξήθηκαν με το νεο exit poll σε 154. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στην αρχική εκτίμηση ερχόντουσαν τρίτοι με 61 βουλευτές, όμως ο αριθμός μειώθηκε σε 56.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 6  και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ που προβλεπόταν να λάβει 13 βουλευτές, έπεσε στους 4, σύμφωνα με το ανανεωμένο exit poll.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 160 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας. «Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας» δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα ανά περιοχή

Οι Εργατικοί κερδίζουν σε Χούγκτον και νότιο Σάντερλαντ. Το πρώτο αποτέλεσμα της βραδιάς έρχεται από το νότιο Σάντερλαντ, με την σκιώδη υπουργό Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, να επικρατεί. Η Μπρίτζετ Φίλιπσον των Εργατικών κέρδισε με 18.847 ψήφους. Στη νικητήρια ομιλία της είπε ότι «οι καλύτερες μέρες μας βρίσκονται μπροστά μας» και πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα είναι μια κυβέρνηση «υπηρεσιών», «με σκοπό» και «τροφοδοτούμενη από την ελπίδα».

Ο Σαμ Γουντς-Μπρας του Μεταρρυθμιστικού κόμματος κέρδισε τη δεύτερη θέση της εκλογικής περιφέρειας, με 11.668 ψήφους.

Νίκη των Εργατικών σε Μπλάιθ και Άσινγκτον. Το δεύτερο αποτέλεσμα της βραδιάς έρχεται στις 23:30 τοπική ώρα (1:30 ώρα Ελλάδας) από τις πόλεις Μπλάιθ και Άσινγκτον. Ο Ίαν Λάβερι των Εργατικών είναι ο μεγάλος νικητής εκεί με 20.030 ψήφους. Δεύτερο έρχεται το Μεταρρυθμιστικό κόμμαμε 10.857 ψήφους και τρίτοι οι Συντηρητικοί.

Νίκη των Εργατικών και στο κεντρικό Σάντερλαντ. Ο Λιούις Άτκινσον των Εργατικών επικρατεί στο κεντρικό Σάντερλαντ με 16.852 ψήφους. Για άλλη μια φορά, το Μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει τους Συντηρητικούς και έρχεται στη δεύτερη θέση.

Οι Εργατικοί κρατούν την Ουάσινγκτον και το νότιο Γκέιτσχεντ. Η Σάρον Χότζσον επανεκλέγεται για τους Εργατικούς, καθώς το Μεταρρυθμιστικό κόμμα έρχεται και πάλι δεύτερο πάνω από τους Συντηρητικούς.

Οι Εργατικοί κερδίζουν το νότιο Σουίντον από τους Συντηρητικούς. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, έχασε το νότιο Σουίντον από την Χάιντι Αλεξάντερ των Εργατικών. Εκείνη κέρδισε με 21.676 ψήφους, ενώ ο Μπάκλαντ ήρθε δεύτερος με 12.070 ψήφους. Είναι ο πρώτος Συντηρητικός που χάνει απόψε την έδρα του, αφού την κατείχε από το 2010.

Οι Συντηρητικοί κρατούν το Ρέιλι και το Γουίκφορντ. Ο Μαρκ Φρανσουά διατηρεί την έδρα του, με πλειοψηφία άνω των 5.500 έναντι του υποψηφίου των Μεταρρυθμίσεων Γκραντ Ράνταλ, ο οποίος έρχεται δεύτερος. Είναι η πρώτη νίκη της βραδιάς για τους Τόρις.

Οι Εργατικοί κερδίζουν το Ντάρλινγκτον και το Στουντ από τους Συντηρητικούς και κρατούν το Τζάροου και το ανατολικό Γκέιτσχεντ.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την εκλογική περιφέρεια του Τέλφορντ από τους Συντηρητικούς. Το κρατούσαν οι Τόρις από το 2015, όταν η Λούσι Άλαν το κέρδισε από τους Εργατικούς. Ήταν επίσης όπου ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε το μανιφέστο του κόμματος το 2019.

Η Ρέιτσελ Ριβς των Εργατικών κερδίζει στο Leeds West & Pudsey με πλειοψηφία πάνω από 12.000. Τώρα είναι πολύ πιθανό να γίνει καγκελάριος του Κιρ Στάρμερ – και θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν τον Eastleigh από τους Συντηρητικούς και το Τσέλτεναμ, αρπάζοντας την έδρα από τους Τόρις, την οποία κρατούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ.

Οι Συντηρητικοί κρατούν το Μπρόξμπορν.

Οι Εργατικοί κρατούν το Τάινμουθ και το νότιο Μπάρνσλεϊ και κερδίζουν από τους Τόρις το νότιο Μπλάκπουλ, το Leigh & Atherton, το Cannock Chase, το Κόλτσεστερ, την Κοιλάδα του Γκλαμόργκαν, το βόρειο Σουίντον και το Μπρίτζεντ.

Το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτή, με τον Λι Άντερσον να διατηρεί την έδρα που κέρδισε το 2019 στο Άσφιλντ όταν όμως ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Άντερσον εγκατέλειψε τους Τόρις και εντάχθηκε στο Reform UK νωρίτερα φέτος.

Ο ηγέτης του Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισε το Κλάκτον του Έσσεξ και εκλέγεται βουλευτής έπειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν.

Νωρίτερα σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του Μεταρρυθμιστικού κόμματος, περιέγραψε την προβλεπόμενη επιτυχία του κόμματός του στις βρετανικές εκλογές ως «τεράστια» μετά τα αποτελέσματα των exit poll. Μάλιστα υποστήριξε ότι το κόμμα του έλαβε υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε αυτές «από κάθε πιθανή πρόβλεψη. Είναι σχεδόν απίστευτο».

Ο Κιρ Στάρμερ έφτασε τα ξημερώματα στο κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων στην έδρα του στο βόρειο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του, Βικτόρια. Ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, επανεξελέγη στην έδρα του στο Holborn & St Pancras λαμβάνοντας 18.884 ψήφους.

“Απόψε οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή”, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ λίγο μετά την επανεκλογή του στην έδρα του στο Holborn & St Pancras. “Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή”, δήλωσε ο Στάρμερ. “Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ”.

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, επανεξελέγη στην έδρα της στο Ashton-under-Lyne. H κα Ρέινερ ευχαρίστησε την οικογένειά της, τους φίλους και την ομάδα των Εργατικών, λέγοντας: «Ελπίζω να σας κάνω περήφανους».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς έχασε τη βουλευτική του έδρα και έγινε το δεύτερο υψηλόβαθμο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ρίσι Σούνακ που μένει εκτός κοινοβουλίου. Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ηττήθηκε στην εκλογική περιφέρεια Γουέλιν Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας από τον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος, Άντριου Λιούιν, ο οποίος με 19.877 ψήφους κερδίζει την έδρα. Ο 55χρονος Γκραντ Σαπς, που έλαβε 16.078 ψήφους, υποστήριξε την Ουκρανία από τότε που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Μπεν Γουάλας στο υπουργείο Άμυνας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ταξιδεύοντας μάλιστα στο Κίεβο έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Γκραντ Σαπς είναι το δεύτερο θύμα του υπουργικού συμβουλίου, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ έχασε επίσης τη θέση του.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε στο Islington North ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Κόρμπιν εκδιώχθηκε από το Εργατικό Κόμμα αφού ισχυρίστηκε ότι η κλίμακα του αντισημιτισμού στο κόμμα ήταν «δραματικά υπερεκτιμημένη».

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν έχασε τη θέση της στο Τσίτσεστερ, και έγινε η τελευταία υπουργός που πέφτει. Την κέρδισαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με πλειοψηφία 12.172 ψήφων.

Αντίθετα τις έδρες τους κράτησαν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ,  Όλιβερ Ντάουντεν και Κέμι Μπάντενοχ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κράτησε την έδρα του στο Χέρτσμερ και η γραμματέας επιχειρήσεων, κράτησε επίσης την έδρα της στο Essex North West.

Στάρμερ: Eυχαριστώ όσους ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα

 «Σε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για τους Εργατικούς σε αυτές τις εκλογές, σε όλους όσοι μας ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα μας – σας ευχαριστώ» έγραψε στο «X» ο Κιρ Στάρμερ την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία.

Σούνακ: Σας ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας

 «Στους εκατοντάδες Συντηρητικούς υποψηφίους, στους χιλιάδες εθελοντές και στα εκατομμύρια ψηφοφόρους: Σας ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας» έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο «Χ» λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η αναπληρώτρια αρχηγός των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ σχολίασε στο BBC, το exit poll που προβλέπει τη συντριπτική νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανίας. Η Ρέινερ δήλωσε:«Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί, αλλά το exit poll είναι exit poll, οπότε δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα». Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει κάνει «τρομερή δουλειά» μεταμορφώνοντας το Εργατικό κόμμα και ότι είναι αισιόδοξη «ότι ο κόσμος τον έχει στηρίξει».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Ρέινερ είπε ότι θα ήταν «τιμή» της να επανεκλεγεί βουλευτής. Πρόσθεσε ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης τα τελευταία 14 χρόνια, δεν κατάφερε να «επιφέρει αλλαγές» – και θα ήταν «προνόμιο» να επιφέρει την αλλαγή που θέλει ο κόσμος.

Από την πλευρά του, μετά το exit poll, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων των Συντηρητικών Μελ Στράιντ δηλώνει στο BBC Radio 4: »Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για το Συντηρητικό Κόμμα» και τόνισε ότι «λυπάται πολύ που το exit poll προβλέπει ότι αρκετοί συνάδελφοί του θα χάσουν τις έδρες τους». Σχετικά με τη διατήρηση της δικής του έδρας, λέει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Η Ρουθ Ντέιβιντσον, η πρώην ηγέτης του Σκωτσέζικου Συντηρητικού Κόμματος, είπε στο Sky News: «Πρόκειται για σφαγή».

Ο πρώην Συντηρητικός υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο οποίος προβλέπεται να χάσει την έδρα του, είπε στο Sky News ότι «έχω αποδεχθεί αυτό που μοιάζει με την ήττα» και πρόσθεσε με δόση ειρωνείας «Θα φύγω από το κοινοβούλιο για να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην πολιτική».

Ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος ήταν υπουργός Επικρατείας του Ρίσι Σούνακ για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε στο BBC ότι «είναι μια αρκετά καταστροφική νύχτα για το Συντηρητικό Κόμμα». Ο Μπέικερ αναμένεται επίσης να χάσει τη θέση του.

Πηγή: protothema.gr