Ιταλία: Ο δημοφιλής προορισμός που βάζει «φρένο» στους τουρίστες

Το 2022, η περιοχή κατέγραψε 34 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών επιβάλλει μία περιοχή στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον υπερτουρισμό.

Η περιοχή του Άλτο Άντιτζε, γνωστή και ως Μπολτσάνο – Νότιο Τιρόλο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, εισάγει «πλαφόν» στους επισκέπτες που διανυκτερεύουν, περιορίζοντας τον αριθμό τους στα επίπεδα του 2019 και βάζοντας παράλληλα «φρένο» στο άνοιγμα νέων καταλυμάτων – εκτός και αν έχει κλείσει κάποιο άλλο.

Η περιοχή, που συνορεύει με την Αυστρία, θεωρείται «πύλη» για τους Δολομίτες, την οροσειρά της βορειοανατολικής Ιταλίας, τμήμα των Άλπεων, που μαγνητίζει χιλιάδες επισκέπτες χάρη στα εντυπωσιακά τοπία της.

«Φτάσαμε στα όριά μας»

Ο Άρνολντ Σούλερ, υπεύθυνος για τον τουρισμό στην επαρχία, δήλωσε στο CNN ότι η περιοχή «άγγιξε τα όριά της», εξηγώντας ότι εξαντλούνταν οι πόροι της, καταγράφονταν προβλήματα στην κυκλοφορία και παρουσιαζόταν έλλειψη σπιτιών για τους μόνιμους κατοίκους.

Όπως διευκρίνισε, οι τοπικές αρχές επιθυμούν να εγγυηθούν μια ποιοτική διαβίωση τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους τουρίστες.

 «Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να κάνουν πεζοπορία και να δουν όμορφα μέρη, όχι για να βρεθούν σε μποτιλιάρισμα», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, το 2022, η περιοχή κατέγραψε 34 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

 «Ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για εμάς, για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία, αλλά είχαμε φτάσει στα όριά μας, οπότε λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα για να εγγυηθούμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση της ροής ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Βάσει της νομοθεσίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2022, όποιος επιθυμεί να ανοίξει νέο κατάλυμα (συμπεριλαμβανομένης της βραχυχρόνιας μίσθωσης) πρέπει να λάβει άδεια από τις τοπικές αρχές.

Ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων κλινών το 2019 ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 230.000. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν πλέον περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου να αναφέρουν στις αρχές πόσους επισκέπτες φιλοξένησαν στην πραγματικότητα το 2019.

Ο τελικός αριθμός θα σηματοδοτήσει το όριο που θα τεθεί. Κάθε επιχείρηση θα έχει σταθερό αριθμό δωματίων και κάθε δήμος θα έχει επίσης έναν καθορισμένο αριθμό. Με πληροφορίες από CNN