Κ. Χατζηασημίδης: Να δουλέψουμε εποικοδομητικά για την αναβάθμιση των υποδομών της εμποροπανήγυρης του Αγίου Μάμα

Η απόφαση των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας να μην επιτραπεί φέτος η λειτουργία των ψησταριών στην εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα θα πρέπει να μας στεναχωρήσει όλους. Οι ψησταριές λειτούργησαν επί χρόνια ως τοπόσημο για τους επισκέπτες, όμως φέτος έπεσαν κυριολεκτικά “θύμα” των πεπαλαιωμένων υποδομών των εγκαταστάσεων της πανήγυρης, οι οποίες δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα σύγχρονα δεδομένα λειτουργίας της εστίασης. Οι επαγγελματίες θα χάσουν φέτος το εισόδημα τους και το πανηγύρι θα χάσει λίγη από την “ψυχή” του.

Το ερώτημα είναι τι θα πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει και πάλι το πανηγύρι δυναμικά, με όλες τις δραστηριότητες του. Η δική μας πρόταση είναι να προχωρήσει ο φορέας λειτουργίας του, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Προποντίδας σε μία αναλυτική μελέτη αναβάθμισης των υποδομών υποδοχής, προσβασιμότητας, υγιεινής και ασφάλειας. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει βρεθεί πολλές φορές στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου, όμως δεν έχει προχωρήσει ποτέ. Πριν από μερικά χρόνια μάλιστα η ιδέα ήταν η αναβάθμιση των υποδομών να ενταχθεί στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι το οποίο τελικά για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε.

Σήμερα, επιβάλλεται η προσπάθεια αυτή να ενταθεί και να χρηματοδοτηθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίζεται το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα είναι ένα γεγονός υπερτοπικής κοινωνικής, πολιτιστικής κι οικονομικής σημασίας κι ο υποδομές του πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστούν. Για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να δούμε τις παραδοσιακές ψησταριές του να λειτουργούν και κυρίως για να κάνουμε το παζάρι του Αγίου Μάμα ακόμα πιο μεγάλο κοινωνικό γεγονός για την Βόρεια Ελλάδα.