Κ. Γαβρόγλου: Αυξημένος κατά 45% ο προϋπολογισμός των πανεπιστημίων

«Έπειτα από 8 χρόνια, για πρώτη φορά αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των πανεπιστημίων κατά 45%. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Οι ενδείξεις λοιπόν δείχνουν ότι βγαίνουμε από το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών και η προτεραιότητά μας είναι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν στα πανεπιστήμια και να φέρουμε την κανονικότητα».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου που έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

«Ο βαθμός ικανοποίησης των αιτήσεων για στέγαση είναι στη καλύτερη περίπτωση ένα προς τέσσερα και φτάνει στο έξι προς ένα. Μόνο το 9% των φοιτητών καλύπτονται με τις φοιτητικές εστίες. Το 60% των φοιτητών έχει ανάγκη από εστία και πολλοί δεν αφήνουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης», υποστήριξε ο κ. Τάσσος.

«Φέτος εγγράψαμε στον προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα. Ουδέποτε άλλοτε έγινε αυτό. Χρειάζονται περισσότερα; Ναι. Αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα», αντέτεινε ο υπουργός Παιδείας.

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι «το πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας είναι πολύ σοβαρό», αλλά όπως είπε, «δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού». «Χρειάζεται μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Παραλάβαμε μια κατάσταση πέραν του χάους. Προσπαθούμε είτε με άμεσες παρεμβάσεις είτε με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να τα λύσουμε. Για πρώτη φορά συγκροτήθηκε μια ειδική επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των πανεπιστήμιων και είναι έτοιμη να καταθέσει το σχέδιό της», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.