Κ. Μακεδονία: Πάνω από 1.800 έλεγχοι για κράνος – 142 «καμπάνες» των 350 ευρώ

Τοι βρέθηκε από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας
Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία για τη χρήση προστατευτικού κράνους. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν 1.803 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 142 παραβάσεις.
Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται:
Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», πραγματοποιήθηκαν εντατικοί και στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική, με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δικύκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).
Από την προηγούμενη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025 έως και την Κυριακή 17 Αυγούστου 2025, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.803 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 142 παραβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
• 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
• 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
• 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Σκοπός της εκστρατείας δεν είναι η βεβαίωση ή η είσπραξη προστίμων, αλλά η καθολική αποδοχή της υποχρέωσης των οδηγών και επιβατών να φορούν πιστοποιημένο κράνος, ως βασικό μέσο προφύλαξης της ζωής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται ουσιαστικοί και εντατικοί έλεγχοι, αλλά και δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο την προστασία της ίδιας της ζωής.
Το κράνος σώζει ζωές.