Κ. Μάλαμα: Η έγκαιρη κινητοποίηση όλων απέτρεψε τα χειρότερα στη Βουρβουρού

Η πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά στο Λιβάρι της Βουρβουρούς ελέγχθηκε χάρη στην κινητοποίηση και την αυταπάρνηση όλων. Εάν η πυρκαγιά ξέφευγε λίγο ακόμα, πολίτες, κατοικίες και το Δάσος του Δραγουντέλι θα αντιμετώπιζαν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Αξίζουν τα εύσημα στους πιλότους των πτητικών μέσων, στα στελέχη της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους ιδιώτες, στα στελέχη της αυτοδιοίκησης, που συμμετείχαν και έλεγξαν την φωτιά.

Το ζητούμενο τώρα είναι να διδαχτούμε από αυτή την φωτιά. Το πρώτο είναι ότι πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμα επαρκή πτητικά μέσα για το Δάσος του Δραγουντέλι. Εάν δεν υπήρχαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η εποπτεία. Τίθεται το ερώτημα πάντα στις φωτιές, πόσο γρήγορα εντοπίστηκε. Μια φωτιά σβήνει με ελάχιστους πόρους στην αρχή της. Στην περίπτωση της Βουρβουρούς όταν εντοπίστηκε η φωτιά, ήταν ήδη τεράστια. Υπήρχαν σε λειτουργία drones εποπτείας; Υπήρχαν ραντάρ αντιπυρρικής επιτήρησης;

Τρίτο θέμα, η διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Θα αναμένουμε το πόρισμα του ειδικού κλιμακίου της πυροσβεστικής, προτού οδηγηθούμε σε συμπεράσματα.

Τέταρτο ζήτημα, οι αρρυθμίες στο 112. Όταν ξέσπασε η φωτιά στη Βουρβουρού, το 112 δεν διαφοροποιήθηκε για όλους τους πολίτες ανάλογα με την ακριβή τους θέση. Η οδηγία που εστάλη για κατεύθυνση προς Νικήτη, έστειλε όσους πολίτες βρισκόντουσαν πίσω από το μέτωπο κατευθείαν στη φωτιά. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Πέμπτον και σημαντικότερο : παρατηρούμε αυτή τη στιγμή και στη Βουρβουρού, αλλά και στη Χαλκιδική συνολικότερα να εξελίσσονται εργασίες σε διάφορα εργοτάξια κοντά σε δάση. Αντίστοιχα, σε άλλα σημεία μόλις ολοκληρώθηκε ή αλλού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο καθαρισμός των δασών το προγράμματος ANTINERO. Εμείς λέμε ότι ο προγραμματισμός σώζει το δάσος. Του χρόνου να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα κι ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Να σημειωθεί τέλος το εξής : το δάσος του Δραγουντέλι είναι το μοναδικό που έχει απομείνει στη χώρα μετά από τη Δαδιά. Είναι ένα δάσος που υποφέρει από την κλιματική κρίση και  το οποίο προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Αν χαθεί θα είναι εθνικό πλήγμα.

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής

Κίνημα Δημοκρατίας