Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση καθυστερεί τις χρηματοδοτήσεις σημαντικών έργων στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.

Δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για κρίσιμα έργα στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε συνέχεια της αγωνίας πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η πρώτη ερώτηση αφορά τα έργα θωράκισης του παραλιακού μετώπου κι απευθύνεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο ενέταξε τμήμα του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά καθυστερεί στις εκταμιεύσεις και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του συνόλου του έργου.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου ρίψεων, ώστε να μπορέσουν επιτέλους οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της περιοχής να αποκτήσουν την αθλητική στέγη που τους αξίζει κι απευθύνεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία είχε δεσμευτεί προγραμματικά για τη χρηματοδότηση του έργου. Η Κυριακή Μάλαμα καλεί, στο πλαίσιο αυτό, τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να καταθέσουν στη Βουλή τα στοιχεία για την χρηματοδοτική κάλυψη των έργων και ταυτόχρονα να δεσμευτούν για την γρήγορη ροή των εκταμιεύσεων, ώστε επιτέλους τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2024

Προς τον κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα : Θα προχωρήσει η χρηματοδότηση των έργων θωράκισης του παραλιακού μετώπου της Νέας Ηράκλειας;

Στην Νέα Ηράκλεια της Χαλκιδικής, το παραλιακό μέτωπο έχει ανάγκη αντιδιαρβρωτικών κι αντιπλημμυρικών έργων, αλλά κι έργων ανάπλασης. Το 2022 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε τμήμα του παραλιακού μέτωπο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με προϋπολογισμό 1.673.410, 62 ευρώ. Στο μισό τμήμα του παραλιακού μετώπου τα έργα έχουν προχωρήσει, έχουν τοποθετηθεί οι αμμοκράτες κι έχει δημιουργηθεί η υποδομή για την κατασκευή πεζόδρομου. Στο υπόλοιπο μισό τμήμα δεν υπάρχει έργο, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται και να ρωγματώνεται το έδαφος και να καταρρέουν οι παλιοί τοίχοι αντιστήριξης οπλισμένου σκυροδέματος, το οποίο φέρει σοβαρά σημάδια αποσάθρωσης. Αντίστοιχα, η “σκάλα”, δηλαδή η προβλήτα κι εκείνη από οπλισμένο σκυρόδεμα χρειάζεται συντήρηση και αισθητική βελτίωση, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία περιοχή με τεράστια περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική σημασία για ολόκληρη την Χαλκιδική.

Επειδή πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Πόσα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχουν διαθέσιμα για το παραλιακό μέτωπο της Νέας Ηράκλειας; Καλύπτουν το σύνολο του έργου; Είναι στις προθέσεις του η αύξηση του προϋπολογισμού για την θωράκιση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

– – – –

  ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2024

Προς τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Θέμα : Γιατί καθυστερεί η χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής του γηπέδου ρίψεων στην Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής.

Η δημιουργία γηπέδου ρίψεων στη Νέα Ηράκλεια της Χαλκιδικής αποτελεί ένα οραματικό έργο για ολόκληρη την Νέα Προποντίδα, με δεδομένο ότι η περιοχή είναι “κοιτίδα” πρωταθλητών στα συγκεκριμένα αγωνίσματα. Μετά από αλλεπάλληλες επιτυχίες πανευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου αθλητών της περιοχής, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σύναψε το 2021 προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Νέας Προποντίδας για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής του γηπέδου της Νέας Ηράκλειας, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες των αθλημάτων των ρίψεων. Στη συνέχει υπεγράφη κι η ανάθεση του έργου. Όμως, σήμερα, τα έργα δεν έχουν προχωρήσει εξαιτίας των καθυστερήσεων στην χρηματοδότηση του έργου, από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αποτέλεσμα παγκόσμιοι πρωταθλητές να αναγκάζονται να προπονούνται στη Θεσσαλονίκη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις προσπάθειές τους.

Επειδή είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να σπεύδει να συγχαρεί τους παγκόσμιους πρωταθλητές των ρίψεων της Νέας Προποντίδας, αλλά να τους αφήνει χωρίς γήπεδο.

Επειδή δεν είναι σαφές γιατί καθυστερεί η χρηματοδότηση ενός ώριμου μελετητικά έργου

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Γιατί δεν προχωρούν τα έργα για την μετατροπή του γηπέδου της Νέας Ηράκλειας σε γήπεδο ρήψεων

Η ερωτώσα βουλευτής

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος