Κ. Μάλαμα: Να σταματήσει ο εμπαιγμός με το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022 και να προχωρήσει άμεσα η παράταση του

Επανήλθε με νέα κοινοβουλευτική ερώτηση για το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022 η Κυριακή Μάλαμα, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η παράταση του, μετά από τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι “εξετάζει το θέμα”.

Την νέα αυτή κοινοβουλευτική ερώτηση συνυπογράφουν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η παράταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022 είναι απολύτως απαραίτητη για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις. Οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος επιτελούν κρίσιμο έργο σε δομές που σήμερα επωμίζονται τεράστια βάρη, όπως είναι οι δασικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, υπηρεσίες του δημοσίου, υπηρεσίες που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού.

Η απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί του θέματος (υπ. Αριθμ. 74949/18.8.2023 ήταν ότι το Υπουργείο “εξετάζει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις παράτασης του”. Εντούτοις, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στις 31 Αυγούστου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη παράταση “δεν υπογράφεται από το Υπουργείο Εσωτερικών κι έχει σταματήσει η διαδικασία”.

​Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και να δωθεί παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2023

Προς την κυρία και τον κύριο Υπουργό :

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Εσωτερικών

Θέμα : Να σταματήσει ο εμπαιγμός με το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022 και να προχωρήσει άμεσα η παράταση του.

Όπως είχε επισημανθεί και στο πλαίσιο της κατατεθείσα ερώτησης 306/31.7.2023 του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η παράταση του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022 είναι απολύτως απαραίτητη για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις. Οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος επιτελούν κρίσιμο έργο σε δομές που σήμερα επωμίζονται τεράστια βάρη, όπως είναι οι δασικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, υπηρεσίες του δημοσίου, υπηρεσίες που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού. Η απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί του θέματος (υπ. Αριθμ. 74949/18.8.2023 ήταν ότι το Υπουργείο “εξετάζει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις παράτασης του”.

Εντούτοις, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στις 31 Αυγούστου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη παράταση “δεν υπογράφεται από το Υπουργείο Εσωτερικών κι έχει σταματήσει η διαδικασία”.

Επειδή σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα είναι αδιανόητο να σταματήσουν να εργάζονται άνθρωποι από κρίσιμες δομές, όπως οι δασικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, υπηρεσίες του δημοσίου, υπηρεσίες που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού.

Ερωτώνται η κυρία κι ο κύριος Υπουργός :

Θα δωθεί παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 14/2022;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Μάλαμα Κυριακή

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πούλου Παναγιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος