Κ. Μάλαμα : Ο συνδυασμός της κοινωνικής προσήλωσης, με την καινοτομία, την επιστήμη και την ευρεία σκέψη παράγουν ένα νέο υπόδειγμα

Χαιρετισμός στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μη Καταστροφικών Ελέγχων του Ιδρύματος Ορμύλιας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Μη Καταστροφικών Ελέγχων και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αξιότιμοι κύριοι ερευνητές, αγαπητά μέλη του Ιδρύματος Ορμύλια.
Θα ήθελα πρώτα από όλα να χαιρετίσω την παρουσία των εκλεκτών επιστημόνων και ακαδημαϊκών φορέων σήμερα στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου.
Είμαστε τυχεροί που εδώ στον τόπο μας έχουμε ένα Ίδρυμα τέτοιου κοινωνικού και επιστημονικού βεληνεκούς, όπως είναι το Ίδρυμα Ορμύλια και το οποίο παράγει πανελλαδικής και παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό έργο.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από μία προσωπική διάσταση αυτόν τον χαιρετισμό.
Εδώ και χρόνια κάνω τις τακτικές μαστογραφίες μου εδώ στην Παναγία την Φιλανθρωπινή κι εγώ κι επί χρόνια το ίδιο συνέβαινε και με την αείμνηστη μητέρα μου.
Το αναφέρω γιατί το έργο αυτό, της ανιδιοτελούς και καθολικής προσφοράς, είναι ένα έργο δεκαετιών, με τεράστια κοινωνική σημασία για τον τόπο μας.
Όλες οι γυναίκες της Χαλκιδικής γνωρίζουν την προσφορά της Παναγίας Φιλανθωπινής, η οποία κάνει άψογη δουλειά, με μία εξαιρετικά σύγχρονη υποδομή και χάρη σε αυτό το έργο προληπτικής ιατρικής έχουν αντιμετωπιστεί αμέτρητες περιπτώσεις καρκίνου.
Το δεύτερο που θα ήθελα να πω στον σύντομο αυτό χαιρετισμό είναι ότι μετά από χρόνια επισκέψεων μου στο Ίδρυμα για μαστογραφίες, ως βουλευτής πια, ήρθα σε επαφή με το επιστημονικό έργο του Ιδρύματος σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες μη καταστροφικών ελέγχων.
Θυμάμαι την αποτύπωση ενός αρχαιολογικού ευρήματος, ενός ταφικού μνημείου στην περιοχή της Θράκης, το οποίο απεικονίστηκε με τις καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζει το Ίδρυμα και μάλιστα με μία εφαρμογή κινητού σκάνερ που μας είχαν παρουσιάσει τότε τα αξιότιμα στελέχη του Ιδρύματος.
Έκτοτε σκέφτηκα το εξής κι ελπίζω να το δω κάποτε να συμβαίνει.
Να δούμε μια προγραμματική συνεργασία ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και στο Ίδρυμα Ορμύλια για την ανάδειξη των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων μας, όπως είναι η Όλυνθος, τα Αρχαία Στάγειρα και τα Σιδηροκαύσια.
Αρχαιολογικοί χώροι στους οποίους σίγουρα η μεθοδολογία των μη καταστροφικών ελέγχων θα είχε πολλά να προσφέρει.
Κλείνοντας, λοιπόν, αυτό τον σύντομο χαιρετισμό θα ήθελα να επαναλάβω ότι, σε ότι με αφορά, οι δράσεις του Ιδρύματος Ορμύλια αποτελούν πυξίδα για την κοινωνία της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας συνολικότερα.
Ο συνδυασμός της κοινωνικής προσήλωσης, με την καινοτομία, την επιστήμη και στην ευρεία σκέψη παράγουν ένα νέο υπόδειγμα, που αξίζει να προβάλλουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μία αναφορά στους ανθρώπους του Ιδρύματος Ορμύλια που εργάζονται και προσφέρουν σε αυτό. Κάθε επίσκεψη μας στο Ίδρυμα, κάθε φορά που συναντιόμαστε σε κάποια δράση, οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι μοναχές, όλοι μας πλημμυρίζουν με αγάπη, με ευγένεια, μας υποδέχονται με ανοιχτή αγκαλιά.
Εύχομαι, λοιπόν, καλή δύναμη σε αυτό το πολυδιάστατο έργο, το οποίο έχει στην βάση του τον άνθρωπο, και να συνεχίσει το Ίδρυμα με την ίδια δύναμη, με την ίδια προσήλωση, με την ίδια δημιουργικότητα να προσφέρει στην κοινωνία και στην επιστήμη.
Σας ευχαριστώ


