Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων

Την ανάγκη υιοθέτησης μίας οικονομικής πολιτικής που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, μέσω των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να «σπάσουν» τα στερεότυπα πως οι χώρες του νότου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε, στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν σε τοπικό επίπεδο και να στηριχθούν από την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως μια αριστερή κυβέρνηση θεωρεί πως θα πρέπει να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, δημιουργώντας υπερβολικά πλεονάσματα και μετά να τα μοιράζει στην εκλογική της πελατεία. «Η καλύτερη απάντηση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Μιλάμε για ανάπτυξη μέσω επενδύσεων. Έχουμε την κατάλληλη στρατηγική και όσον αφορά τη φορολογία και τη γραφειοκρατία, πιστεύω πως οι θέσεις του ΕΛΚ είναι ταυτόσημες με αυτές της Ν.Δ.. Το μόνο κόμμα που μιλά για το πώς θα δώσεις στους νέους τις δυνατότητες να εργαστούν εκεί που γεννήθηκαν και να μην μεταναστεύσουν είναι το ΕΛΚ» σημείωσε.

Τόνισε παράλληλα πως «όταν μιλάμε για νέες θέσεις εργασίας πρέπει να μιλάμε ταυτόχρονα για την ψηφιακή επανάσταση και για τη σωστή προετοιμασία των νέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ανέφερε ακόμη πως «δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη 2 και 3% και να λέμε πως ξεφύγαμε από την κρίση», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως «εργαζόμενοι με την Ε.Ε., υπό την ηγεσία του Μάνφρεντ Βέμπερ, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καθαρή ενέργεια, την προστασία των θαλασσών, την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξουν προοπτικές για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης ατζέντας που θα δώσει έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Σχετικά για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως χρειάζονται περισσότεροι πόροι, αλλά και κατανομή των βαρών. «Δυστυχώς πολλές χώρες του βορρά δεν επωμίζονται τις ευθύνες τους» είπε, προσθέτοντας πως «η διαφύλαξη των συνόρων πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στηρίζουμε τις προτάσεις της Ε.Ε. για το θέμα». Υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα μας επιβαρύνεται από τη χρονοβόρα διαδικασία χορήγησης ασύλου. «Αυτό θα το βελτιώσουμε άμεσα και παράλληλα θα προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Όμως, για να υπάρξει βιώσιμη λύση είναι αναγκαία η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» τόνισε.

 

Βέμπερ: Το ερώτημα είναι αριστερά η ΕΛΚ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την εκτίμηση πως το ερώτημα δεν είναι νότος ή βορράς, αλλά αριστερά ή ΕΛΚ τονίζοντας πως προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματα είναι η ενότητα της Ευρώπης. Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη στάση της Ελλάδας και της Ιταλίας απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο, ο κ. Βέμπερ τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινή εξωτερική πολιτική που δεν θα μπλοκάρεται από τη μειοψηφία.

Στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη στην περιοχή της Αδριατικής και στα δυτικά Βαλκάνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τόνισε πως η νότια Ευρώπη πληρώνει ένα μεγάλο τίμημα. «Χρειάζεται αλληλεγγύη από τις χώρες της Ευρώπης, παράλληλα με σαφείς πολιτικές» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. είπε ακόμη πως δεν υπέγραψε την πρόταση για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης καθώς, όπως υποστήριξε, θεωρεί πως το βραβείο αυτό δεν μπορεί να δίνεται σε εν ενεργεία πολιτικούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

error: Content is protected !!