Κ. Μητσοτάκης: Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα

Ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη διαδικασία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και που θα είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει» ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας «εκτός κλίματος» την ομιλία του. «Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση» είπε. Ανέφερε ακόμη πως η πλειοψηφία προσέγγισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση «με διαφορετικό τρόπο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε «η διαδικασία ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, στη Βουλή και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιο».

 «Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία» συνέχισε, σημειώνοντας ότι η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκρινε απαραίτητη καμία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής. «Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος» σχολίασε.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ πως «επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού». Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα» παρατήρησε.

Σημείωσε επίσης πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, για τη εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη. «Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής» ανέφερε και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ