Κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για επενδύσεις

«Μιλάμε πολύ για επενδύσεις, αλλά επενδύσεις είναι οι άνθρωποι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν» είπε σε συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Χαλκίδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις, για να μπορούν να στηρίζουν τους εργαζομένους» σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που επανέλαβε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αποκομίζουν και αυτοί οφέλη από την καλή πορεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. «Βάλατε πλάτη στα χρόνια της κρίσης, πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και οφείλει η επιχείρηση, όταν τα πράγματα πάνε καλά, ένα κομμάτι του κέρδους να πηγαίνει στους εργαζομένους» ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο Νόμος Κατρούγκαλου «τιμωρεί αυτούς που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα» και δεσμεύτηκε εκ νέου για ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα, που δε θα βάζει εμπόδια στην εργασία με παράλογα υψηλές εισφορές και θα διασφαλίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «δυστυχώς σήμερα ένα κομμάτι της σύνταξης πηγαίνει στο άνεργο παιδί και το άνεργο εγγόνι, διότι έχει γίνει η σύνταξη ένα οικογενειακό επίδομα. Πρώτο μέλημα είναι να βρουν δουλειά τα παιδιά των συνταξιούχων» τόνισε.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι τους επισκέπτεται για να τονίσει τη σημασία την οποία αποδίδει στον κλάδο της ναυτοεπισκευής. «Είστε μια υγιής επιχείρηση η οποία κατάφερε και επιβίωσε και μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης. Αναδεικνύουμε μέσα από την παρουσία μας στην επιχείρησή σας τις σημαντικές προοπτικές που έχει ο κλάδος συνολικά. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να είναι χώρα πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια ναυτιλία και να μην είναι πρωταγωνίστρια και στη ναυτικοεπισκευαστική δραστηριότητα. Εδώ το έχετε πετύχει σε μεγάλο βαθμό και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια» είπε.

Όπως εξήγησε, η παρουσία του στα Ναυπηγεία Χαλκίδας στοχεύει και να αναδείξει «τις πολύ καλές σχέσεις μας με τον κόσμο της εργασίας, με τους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται και εδώ, για άλλη μια φορά, ότι όταν ευημερεί μια επιχείρηση, ευημερεί διότι έχει ικανοποιημένους εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συλλογική προσπάθεια. Και νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα καλών εργασιακών σχέσεων, όπου και οι εργαζόμενοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συνολική προσπάθεια και αισθάνονται και οι ίδιοι ότι έχουν ένα όφελος από την επιτυχία της επιχείρησης, είναι ένα πρότυπο, το οποίο θέλουμε και εμείς να αναδείξουμε. Ως προς το μέλλον τώρα, αναγνωρίζω απόλυτα ότι δεν θα επενδύσει καμία επιχείρηση σημαντικά κεφάλαια, εάν δεν υπάρχει αδειοδοτική και ρυθμιστική σταθερότητα.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε επί της αρχής ότι πρέπει να επιταχύνονται οι διαδικασίες ανανέωσης άδειας λειτουργίας, να γίνονται πολύ πιο απλές και να είναι και επαρκώς μακροχρόνιες, ώστε η επιχείρηση να γνωρίζει ότι τα σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να επενδύσει, π.χ. αποκτώντας μια καινούρια δεξαμενή, θα αποσβεστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλουμε να δώσουμε και σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, ώστε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την επέκτασή σας, η οποία προφανώς και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Υγιείς, όμως, επιχειρήσεις σήμερα, έχουν τη δυνατότητα πια να μπορούν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει προοπτική στην αγορά, που νομίζω ότι εν προκειμένω υπάρχει, και ρυθμιστική και αδειοδοτική σταθερότητα. Κάτι το οποίο αφορά προφανώς και την περιφέρεια αλλά και το κεντρικό Κράτος» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, ο οποίος τόνισε:

«Εμείς θέλουμε επενδύσεις στη χώρα. Δεν το έχουμε κρύψει και νομίζω ότι είμαστε και το κόμμα το οποίο γνωρίζει πολύ καλά πως θα διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει περισσότερο στην πατρίδα μας. Περισσότερες επενδύσεις σημαίνουν τελικά περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς. Διότι και οι μισθοί προφανώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία της επιχείρησης. Μια επιχείρηση η οποία φυτοζωεί, δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους εργαζόμενους. Μια επιχείρηση η οποία πηγαίνει καλά, θα στηρίξει τους εργαζόμενους και θα επιστρέψει ένα μέρισμα της επιτυχίας πίσω σε αυτούς» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.