Κ. Μητσοτάκης: Προοπτική ανάπτυξης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις

Προοπτική ανάπτυξης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με νέους στη Λάρισα χθες το βράδυ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Θεσσαλία.

«Εμείς ξέρουμε και θα φέρουμε δουλειές. Αυτοί που μας κυβερνούν ούτε ξέρουν πώς να το κάνουν ούτε θέλουν να το κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ακόμη πως το όραμά του «δεν είναι νέα παιδιά να αναζητούν μια σύμβαση στο Δημόσιο και να ελπίζουν κάποια στιγμή να διοριστούν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει πραγματική ανάπτυξη, που να τη νιώσουν οι πολίτες. «Ανάπτυξη του 1% με 1,5%, κυρίως λόγω τουρισμού, δεν είναι ανάπτυξη που θα την αισθανθείτε», είπε, διαβεβαιώνοντας πως «η Ελλάδα θα έχει σύντομα μια κυβέρνηση πιο φιλική στις επενδύσεις».

«Εμείς δεν υπονομεύουμε καμία αναπτυξιακή προσπάθεια. Πάντα λέω στο εξωτερικό ότι στόχος μου είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νόμο Γαβρόγλου για την Παιδεία, προειδοποιώντας ότι εάν τελικώς περάσει το νομοθέτημα «ένα μεγάλο κομμάτι των μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα σβήσει». «Και αυτά που θα σβήσουν είναι μεταπτυχιακά που είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Εάν στερήσεις από ένα μεταπτυχιακό την οικονομική του δύναμη και την πρακτική άσκηση το αποδυναμώνεις», παρατήρησε.

Δήλωσε παράλληλα ότι «πιστεύει πολύ στα ΤΕΙ και στην τεχνική και πρακτική εκπαίδευση». «Διαρκώς τονίζω ότι δεν γίνεται όλοι οι νέοι να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η τεχνική εκπαίδευση είναι υποδεέστερη. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη νοοτροπία. Οι δουλειές του μέλλοντος θα έχουν να κάνουν με δεξιότητες», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση των Πανελληνίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Με ενοχλεί αφόρητα ο εύκολος λαϊκισμός. Τι πιο ωραίο από το να λες στους νέους θα καταργήσουμε τις Πανελλήνιες; Είναι ένα σύστημα που είναι αδιάβλητο και σίγουρα επιβραβεύει όσους δουλεύουν πολύ. Υπάρχει, ωστόσο, ζήτημα στο Λύκειο και το ξέρουμε καλά».

Για τους αιώνιους φοιτητές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η λογική της επαναστατικής γυμναστικής» δεν τον βρίσκει σύμφωνο. «Το κράτος παρέχει δωρεάν παιδεία. Εκτός όμως από τα δικαιώματα, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και οι υποχρεώσεις. Ζητώ, λοιπόν, από το φοιτητή να τελειώσει στην ώρα του», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο ανέφερε ότι «είναι τρελό να συζητούμε για αξιόποινες πράξεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και να μην επεμβαίνει με ένα τηλεφώνημα η αστυνομία».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι αν και έχει ταχθεί υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θεωρεί ότι είναι πανάκεια. «Πιο πολύ με ενδιαφέρει να φτιάξω το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το κράτος πρέπει να ελέγχει ποιος θέλει να επενδύσει, να θέτει τις προδιαγραφές και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Λέμε, λοιπόν, ναι στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Υπογράμμισε τέλος ότι η μεταρρύθμιση «είναι παρεξηγημένη έννοια». «Οι πολίτες όταν ακούν μεταρρύθμιση σκέφτονται φόρους και συντάξεις. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση», σημείωσε.