Κ. Μητσοτάκης στους FT: Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα αλλάξουν

Τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες, για το χρέος και τα ελλείμματα, δίνοντας στις κυβερνήσεις μεγαλύτερα περιθώρια για επενδύσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο και δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον μας. Οποιαδήποτε βελτίωση θα λειτουργήσει υπέρ μας», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στους Financial Times.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο κ Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι «η συμφωνία θα αλλάξει, ενσωματώνοντας τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στο υψηλό χρέος της Ελλάδας, σημείωσε ότι δεν είναι ανησυχητικό και ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. «Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση, είμαστε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», υποστήριξε.

Ένα ερώτημα που συζητείται έντονα είναι εάν οι κανόνες για τις δαπάνες της ΕΕ θα μπορούσαν να επαναταξινομήσουν ορισμένους τύπους κρατικών δαπανών ως επενδύσεις προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ, αναφέρουν οι FT, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσρήριξε ότι πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια στις ελληνικές δαπάνες για τον στρατό και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Άμυνα και μεταναστευτικό

Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ φέτος, το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών για την απειλή που θέτει η Τουρκία για την ασφάλειά της, συνεχίζουν οι FT, αναφέροντας επίσης ότι η Αθήνα έχει αυξήσει τις δαπάνες για ναυτικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για το αμυντικό του ξεφάντωμα, το οποίο έχει προσθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ στο υψηλό χρέος της Ελλάδας, αναφέρει επίσης η βρετανική εφημερίδα. Παράλληλα, αναφορικά με το μεταναστευτικό, σημειώνει ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης 2015-16, ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένων πιο εντατικών θαλάσσιων περιπολιών και κατασκευή τείχους κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία. 

 «Δεν είμαι πολύ πρόθυμος να δαπανήσω περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Μετανάστευση, ποιος πληρώνει για τι. . . είναι ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι ασυνήθιστο ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας να προέρχεται από την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας. «Έτσι χρειαζόμαστε μια διαφορετική εγγύηση ασφάλειας και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να μας προσφέρει αυτήν την εγγύηση ασφάλειας», τόνισε.

«Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, οι απειλές μας πρέπει να είναι αξιόπιστες»

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, και στη δέσμευση «στρατηγικής συνεργασίας» με την οποία το Παρίσι δεσμεύεται να στηρίξει την Αθήνα εάν οι εντάσεις επανεμφανιστούν με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο έγινε πιο σταθερή η συμμαχία με τους Γάλλους.

 «Αυτή η συμμαχία είναι πιθανώς το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ομάδα πρόθυμων χωρών που, στο πλαίσιο της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, θα περιλάμβαναν επίσης μια πολύ ισχυρότερη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε επίπεδο ΕΕ», συμπλήρωσε.

Για τον ίδιο η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει «επιθετική αποτροπή» κατά της Ρωσίας σχετικά με τις στρατιωτικές απειλές της κατά της Ουκρανίας, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει την ουκρανική ασφάλεια, αλλά πρέπει να «διερευνήσει επιλογές» για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας υπό το φως της ανανεωμένης συσσώρευσης στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

 «Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι, οι απειλές μας πρέπει να είναι αξιόπιστες», είπε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr