Κ. Σακελλαροπούλου: Η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος

«Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά», υποστήριξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου κατά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ΠτΔ μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Διαπιστώνοντας ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περνάμε μια δύσκολη περίοδο μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις και απειλές και εμπρηστική συχνά ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας» η κ. Σακελλαρόπουλου αναγνωρίζει ότι τώρα φαίνεται να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Αποκλιμάκωση που σύμφωνα με την ίδια ήταν αποτέλεσμα των διπλωματικών κινήσεων και των πιέσεων από την πλευρά των συμμάχων της χώρας μας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελόριζο η οποία, όπως είπε, «συνέπεσε και μια υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες. Και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούνε αλλά αυτό, όπως ξέρετε, είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκηςυποστήριξε ότι «η Κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη αν γνώριζε ότι την επισκέφτηκε η πρώτη γυναίκα της Δημοκρατίας. Και πάλι συγχαρητήρια για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» για να απαντήσει η κ. Σακελλαροπούλου πως «βρισκόμαστε απ’ότι αντιλαμβάνομαι σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και στο μέτωπο της πανδημίας. Είχα την ευκαιρία πράγματι στην επίσκεψή μου στο Καστελόριζο που είχε ιδιαίτερα συγκινητικό χαρακτήρα και για μένα, να διαπιστώσω τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα αλλά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού των κατοίκων. Η κυρά της Ρω, το πνεύμα της, νομίζω ότι ζει εκεί, συνεχίζει να υπάρχει».

naftemporiki.gr