Κ. Σακελλαροπούλου: Πιο επείγουσα η ανάγκη μέριμνας για τους άστεγους

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του δήμου Αθηναίων επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εκεί την υποδέχθηκε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, αλλά και άστεγοι και εργαζόμενοι του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου, με τους οποίους και συνομίλησε.

Με το πέρας της επίσκεψής της, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε πως η επίσκεψή της αυτή είχε σκοπό να υπογραμμίσει «πόσο σημαντική είναι για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν σπίτι να μείνουν η δημιουργία αυτού του πολυδύναμου Κέντρου από τον δήμο της Αθήνας. Η κρίση της πανδημίας κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη της μέριμνας για τους πλέον ευάλωτους ανάμεσά μας. Είναι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολλοί έχουν προβλήματα υγείας, αρκετοί είναι ηλικιωμένοι. Οφείλουμε να τους θωρακίσουμε ενάντια στην ασθένεια, να τους περιβάλλουμε με τη φροντίδα μας, με δυο λόγια, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Γι’ αυτό και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του δήμου, με την ευχή να πολλαπλασιαστούν τέτοιες δομές».

Απο την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψή της και είχε την ευκαιρία να την ξεναγήσει στους χώρους της υπερσύγχρονης δομής, που αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο και στεγάζει ήδη 200 πολίτες οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ζούσαν στον δρόμο.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του δήμου Αθηναίων στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τριών επταώροφων πολυκατοικιών που περιλαμβάνει 55 πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα, με κουζίνα και μπάνιο και απαρτίζεται από τρεις επιμέρους δομές: Το Υπνωτήριο, όπου κάθε άστεγος μπορεί χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο, τον Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας, όπου οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν στέγη, σίτιση αλλά και όλη την ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη που χρειάζονται για να επανενταχθούν στην κοινωνία και  το Κέντρο Ημέρας, όπου οι άστεγοι συμπολίτες μας μπορούν να καλύψουν βασικές, καθημερινές τους ανάγκες (ατομικό λουτρό, πλύσιμο ρούχων, σίτιση).  Όλα λειτουργούν υπό τον συντονισμό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Συνολικά 300 πολίτες φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Αθηναίων. Εκτός από τους 200 στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, άλλοι 70 στον Ξενώνα Τοξικοεξαρτημενων και 30 στην Εστία των Αθηνών, ενώ διαρκώς προστίθενται και άλλοι που εντοπίζονται πρωί και βράδυ στους δρόμους  από το ΚΥΑΔΑ.