Καφέ – μπαρ, εστιατόρια: Γκρίνιες φέρνει το πιστοποιητικό – Πότε θα καταργηθεί

Η κόντρα που έχει ανοίξει για την κατάργηση του πιστοποιητικού

Τα φώτα της δημοσιότητας είχαν στραφεί στον πόλεμο και στην οικονομία και την ακρίβεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει από την ζωή μας, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, είπε πως δυστυχώς «πλέον οι 57 και 59 νεκροί κάθε ημέρα δεν προκαλούν αίσθηση». «Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία. Από 16000 κρούσματα πριν από λίγες ημέρες, με τον ίδιο αριθμό τεστ φθάσαμε στα 25.000 κρούσματα», επεσήμανε, λέγοντας πως είναι πιθανό να προκύψει και νέο κύμα πανδημίας λόγω του κύματος προσφύγων από την Ουκρανία, «μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».

Όπως επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, «πλέον, το εμβόλιο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, γιατί φτιάχτηκε για το αρχικό στέλεχος και δεν έχει επικαιροποιηθεί. Σε 2-3 μήνες θα επικαιροποιηθεί το εμβόλιο», λέγοντας πως ακόμη και 4 με 6 μήνες μετά από τον εμβολιασμό η πιθανότητα να νοσήσει και να νοσηλευθεί ένας εμβολιασμένος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο πολίτη».

Όπως επανέλαβε, είναι «πολύ πρόωρη η κουβέντα για κατάργηση των πιστοποιητικών», προσθέτοντας ότι «στις χώρες που αυτό συζητιέται, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με έναν ανεμβολίαστο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμη αρκετούς ανεμβολίαστους».

«Ο μόνος λόγος για πρόωρη κατάργηση του πιστοποιητικού είναι να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί και για προεκλογικούς λόγους.

Το σκεπτικό για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πάντως, εξηγώντας στην ΕΡΤ, το σκεπτικό πίσω από τις συζητήσεις για κατάργηση του πιστοποιητικού, σημείωσε ότι «άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτό μπορεί αργότερα και με νέα ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών, να αλλάξει και να επανέλθει.

Αυτό σημαίνει ότι όλος ο κόσμος, ασχέτως εμβολιαστικής κατάστασης, θα μπορεί να μπει στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων και της εστίασης. «Η χρήση ως πάσου για να μπούμε σε χώρους όπως είναι η εστίαση ή τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, η πιο μεγάλη πιθανότητα για να καταργηθεί είναι στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε «είμαστε στη φάση που θέλουμε να γυρίσουμε σε μια πιο ομαλή κανονική ζωή και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πάνε πιο πίσω. Ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Θα βλέπουμε ανεβοκατέβασμα των κρουσμάτων και κατά καιρούς μια ήπια και πιο διαχειρίσιμη – θεωρούμε προς το παρόν- αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας».

Πλεύρης για πιστοποιητικά εμβολιασμού: Κάθε απόφαση θα επανεξεταστεί

Το πρωί της Δευτέρας ήρθε και η πρώτη, επίσημη τοποθέτηση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Σημείωσε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, υπογράμμισε ωστόσο ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

«Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Το ξεκαθαρίζουμε. Όποιες αλλαγές γίνουν- στον τομέα των πιστοποιητικών, στην δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν- θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. […] Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.