«Καμία ενέργεια παρεμπόδισης των δικαιωμάτων της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή»

Άλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των χαμένων ευκαιριών επίλυσης του κυπριακού προστέθηκε δυστυχώς, πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκία για την οποία είπε ότι ξεπερασμένες αντιλήψεις μιας άλλης εποχής την εγκλώβισαν σε άκαμπτη στάση.

«Είναι παρωχημένες και ανεδαφικές οι λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε εκ νέου στην Τουρκία. «Η Άγκυρα δυστυχώς δεν επιχείρησε να διαβάσει τη συγκυρία. Δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Εγκλωβίστηκε στο παρελθόν. Έχει την κύρια ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων», είπε συγκεκριμένα και παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για τον οποίο είπε ότι επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή.

Μίλησε, επίσης, για γενναία στάση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει και συμπαρίσταται. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα η προσπάθεια πρέπει να εκκινήσει ξανά και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην παγκόσμια κοινή γνώμη αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και των κυπριακών θέσεων.

«Στη ΝΔ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές όπου κι αν βρίσκονται. Επ’ αυτού σημείωσε πως η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί της ΑΟΖ της και σωστά ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας για το ναυάγιο των συνομιλιών.

«Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή. Καμία ενέργεια παρεμπόδισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου δεν είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά και από την επίλυση του κυπριακού και πως πρέπει η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας να μείνει ζωντανή. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας και στο Αιγαίο και πως σε συνδυασμό με προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και υπονομεύουν το κύρος της συνθήκης της Λωζάνης, διαμορφώνουν δυσάρεστη κατάσταση.

«Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Οι λαοί δεν πρέπει να πορευτούν μέσα από εντάσεις και αδιέξοδα», τόνισε και μίλησε για την ανάγκη συμπαγούς εθνικής γραμμής έναντι των τουρκικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

«Πιστεύουμε ότι στα εθνικά και για οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική καταφυγή μόνο στα δύσκολα. Αυτή η συμπαγής γραμμή να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών να αποφεύγονται. Να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος να διασφαλιστεί. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν. Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα», είπε μεταξύ άλλων, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.