«Καμία περίπτωση ανταλλαγής των ελλήνων με τους τούρκους στρατιωτικούς»

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, με τους Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ δεν απέκλεισε η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο περιστατικό ως μια τακτική κλιμακούμενης έντασης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ενώ πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά επικαλείται τη νομική διαδικασία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τη σεβαστεί.

Είπε επίσης ότι προέχει η ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στην Τουρκία, καθώς και ότι η Αθήνα εξαντλεί όλα τα πολιτικά μέσα πίεσης.

Χαρακτήρισε, δε, επιτυχημένη την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αποδίδοντας τη στάση κλιμακούμενης έντασης από την Άγκυρα στο ότι μεσολάβησε το Αφρίν, καθώς και στο ότι, όπως συμπλήρωσε, η γειτονική χώρα επιθυμεί να ανοίξει μια σειρά από διαπραγματευτικά μέτωπα, για να πιέσει τους «μεγάλους παίκτες στο γεωστρατηγικό σκάκι». Κάλεσε εξάλλου την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είμαστε στο στάδιο επεξεργασίας του Συμφώνου», ενώ στάθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr