Καμπανάκι ασφαλείας από τον Cpt. Dr. Γιώργο Βάλλη μετά το σοβαρό ναυτικό ατύχημα στη Διάπορο Χαλκιδικής

Τραυματισμοί σε εκμισθωμένο σκάφος χωρίς επαγγελματία κυβερνήτη

– Έκκληση για θεσμική παρέμβαση και αυστηροποίηση του πλαισίου για τη θαλάσσια αναψυχή

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ο Cpt. Dr. Γιώργος Βάλλης αναφέρει σχετικά με περιστατικό στην Χαλκιδική ότι:

Το σοβαρό ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε την 5η Αυγούστου 2025 στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Διάπορου Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών επιβαινόντων σε εκμισθωμένο σκάφος αναψυχής και την πρόσκρουση του σκάφους σε βραχώδη ακτή, καθιστά αναγκαία την άμεση θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας.

Το εν λόγω σκάφος, κατά πληροφορίες, είχε εκμισθωθεί σε ιδιώτες χωρίς την παρουσία επαγγελματία ναυτικού ή αδειοδοτημένου κυβερνήτη.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τις σοβαρές ελλείψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη και, σε αρκετές περιπτώσεις, επικίνδυνη δραστηριοποίηση μη επαγγελματιών χειριστών στη θαλάσσια ζώνη.

Η Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ., εκπροσωπώντας τα πληρώματα ιδιωτικών και επαγγελματικών θαλαμηγών, υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη για:

1.Άμεση επανεξέταση και τροποποίηση του πλαισίου που διέπει την εκμίσθωση σκαφών χωρίς δίπλωμα ή χωρίς επαγγελματία κυβερνήτη, ιδίως σε περιοχές με υψηλή τουριστική πυκνότητα και επικίνδυνα μορφολογικά χαρακτηριστικά.

2.Θεσμοθέτηση ελάχιστων υποχρεωτικών προϋποθέσεων για τη ναυτική εμπειρία των μισθωτών/χειριστών, με επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό και εξεταστικό πλαίσιο.

3. Σαφή και υποχρεωτική ναυτιλιακή σήμανση σε περιοχές με βραχονησίδες ή ύφαλους ή ξέρες, όπου καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα σκαφών αναψυχής.

Το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα. Η χώρα μας δεν αντέχει άλλες τέτοιες εικόνες εν μέσω τουριστικής περιόδου, ούτε σε επίπεδο δημόσιας ασφάλειας, ούτε σε επίπεδο διεθνούς εικόνας. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι η δραστηριότητα των σκαφών αναψυχής δεν εκφεύγει των ελάχιστων κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και επαγγελματικής ευθύνης.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται καθημερινά και από ένα νέο περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή της χώρας, είτε πρόκειται για προσκρούσεις σκαφών σε ξέρες και βραχονησίδες, είτε για περιστατικά με χειριστές σκαφών χωρίς δίπλωμα, εμπειρία ή βασική ναυτική εκπαίδευση.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι τυχαία ούτε μεμονωμένα αποτελούν σύμπτωμα ενός θεσμικού κενού που θέτει σε διαρκή κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Επιβεβαιώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο η ανάγκη για άμεση, ουσιαστική και δραστική λήψη αποφάσεων σε σχέση με τα ανωτέρω ζητήματα.

Η Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. καλεί την Πολιτεία να αναλάβει άμεση δράση και δηλώνει τη διαθεσιμότητά της να συμβάλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και θεσμική συνεργασία στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θαλάσσια αναψυχή, στην υπεράσπιση των επαγγελματιών του κλάδου και, κυρίως, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.