Καρδιακή προσβολή: 6 λόγοι που αυξάνεται ο κίνδυνος τον χειμώνα

– 4 τρόποι να την αποφύγετε

Τα περιστατικά που αφορούν μια καρδιακή προσβολή αυξάνονται παγκοσμίως. Ειδικοί σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και παράγοντες για τους οποίους τα κρούσματα καρδιακής προσβολής αυξάνονται το χειμώνα, αλλά ακολουθώντας ορισμένες συμβουλές τρόπου ζωής μπορεί να καταφέρετε να μετριάσετε τον κίνδυνο.

Ο καρδιολόγος Δρ. Komal Pawar εξήγησε στο Health Shots γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρδιακής προσβολής το χειμώνα και πώς να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς.

Είναι δυνατόν να πάθουμε καρδιακή προσβολή λόγω κρύου;

Η χειμερινή περίοδος μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας. Μπορεί να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και τις στεφανιαίες αρτηρίες, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο το αίμα ρέει σε όλο το σώμα.

Επίσης, τον χειμώνα, οι άνθρωποι ασχολούνται λιγότερο με σωματικές δραστηριότητες λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Επιπλέον, η ψυχρή περίοδος μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους.

6 λόγοι που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή τον χειμώνα

    Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

    Το σώμα μπορεί να εξαντληθεί

    Μεγαλύτερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων

    Λοιμώξεις του αναπνευστικού

    Επιλογές τρόπου ζωής

    Λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως

1. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Ο κρύος καιρός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση και άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, σημειώνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology. Οι πιθανότητες εμφράγματος στο κρύο είναι πολύ περισσότερες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή.

 «Στο κρύο, υπάρχει μια συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Με τη σειρά του, αυτό επιβαρύνει περαιτέρω την καρδιά. Ειδικά, εάν έχετε προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτό το επιπλέον στρες και η πίεση στην καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή», εξηγεί ο Δρ. Pawar.

2. Το σώμα μπορεί να εξαντληθεί

Στον κρύο καιρό, το σώμα χρειάζεται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία. Ενώ γίνεται αυτό, αφαιρεί την ενέργεια και τους πόρους από άλλα συστήματα όπως το καρδιαγγειακό. Αυτό είναι που επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς σας, εξηγεί ο Δρ. Pawar.

3. Μεγαλύτερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Heart Rhythm επισημαίνει το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά που οφείλονται σε θρόμβους αίματος, τα οποία βιώνουν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, συμβαίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

4. Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως γρίπη και πνευμονία.

 «Αυτές οι ασθένειες του αναπνευστικού οδηγούν σε μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά. Έτσι, εάν έχετε ήδη σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή υγεία, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Επίσης, η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τις λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αρτηριακών πλακών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», λέει ο Δρ. Pawar.

5. Επιλογές τρόπου ζωής

Κάνουμε πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής το χειμώνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία της καρδιάς. Μειώνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και καταλήγουμε να παχαίνουμε. Υπάρχει επίσης μια συνολική μείωση στην καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση.

 «Οι διακοπές των Χριστουγέννων προκαλούν επίσης άγχος στο σώμα και την καρδιά μας, καθώς και η δίαιτά μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές», αναφέρει ο Δρ Pawar.

6. Λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως

Δεν έχουμε υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες και αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη θερμική υγεία και αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθουμε καρδιακή προσβολή.

4 τρόποι να αποφύγετε το έμφραγμα τον χειμώνα

Υπάρχουν τρόποι για να διασφαλίσετε την καλή υγεία της καρδιάς ακόμα και τη χειμερινή περίοδο.

    Υγιεινός τρόπος ζωής

    Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια

    Μείνετε στα ζεστά

    Προτιμήστε την πρόληψη και όχι τη θεραπεία

1. Υγιεινός τρόπος ζωής

Εάν υποφέρετε ήδη από καρδιακές παθήσεις, διατρέχετε πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο τρόπος ζωής σας δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς σας. Κοιμηθείτε καλά, τρώτε καλά και διαχειρίζεστε αποτελεσματικά το άγχος σας αυτό το διάστημα.

2. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια

Μην παίρνετε τίποτα επιπόλαια. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή κόπωση είναι απαραίτητη η έγκαιρη παρέμβαση, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα.

3. Μείνετε στα ζεστά

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε στα ζεστά και καλυμμένοι κατά τη διάρκεια του κρύου. Προσπαθήστε να φοράτε αντιανεμικά και αδιάβροχα καλύμματα που διασφαλίζουν τη διατήρηση της θερμότητας του σώματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να ζεσταθείτε

4. Προτιμήστε την πρόληψη, παρά τη θεραπεία

Κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών, είναι σημαντικό να αποτρέψετε όσο μπορείτε να αρρωστήσετε. Η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση της καρδιαγγειακής υγείας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των καρδιακών προσβολών κατά τους ψυχρότερους μήνες.

www.oloygeia.gr