Καρκίνος δέρματος: Αυξημένη η θνησιμότητα από μελάνωμα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα, τόσο για τους άντρες αλλά και τις γυναίκες, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία

Λόγω των μεγάλων περιόδων ηλιοφάνειας της Ελλάδας, η υγεία του δέρματος τίθεται ως άμεση προτεραιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η  Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά σε άτομα όλων των φυλών και ηλικιών να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά. Παρόλα αυτά, φαίνεται μια αύξηση στις περιπτώσεις μελανώματος αλλά και στη θνησιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το μελάνωμα αποτελούσε το 4% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου στις χώρες της ΕΕ-27 το 2020 και το 1,3 τοις εκατό όλων των θανάτων λόγω καρκίνου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο, ενώ αποτελεί τον έκτο συχνότερο καρκίνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Το 2022 παρατηρείται μάλιστα μεγαλύτερη αυξητική τάση, καθώς αναφέρθηκαν πάνω από 100.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος – οι περισσότερες από αυτές σε ενηλίκους ηλικίας 45-69 ετών – προκαλώντας περισσότερους από 15.000 θανάτους.

Ακόμα πιο ανησυχητικά, η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα -τόσο για τους άντρες αλλά και τις γυναίκες, μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία. Αντίθετα, οι χώρες με τη χαμηλότερη θνησιμότητα είναι η Σλοβακία, η Δανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

www.ygeiamou.gr