Καρκίνος του προστάτη: Ο απλός τρόπος που μειώνει τον κίνδυνο κατά 35%

Tα ανησυχητικά συμπτώματα

Κατά την εισαγωγή του βασιλιά Καρόλου σε νοσοκομείο για τη φροντίδα καλοήθους όγκου στον προστάτη, οι γιατροί εντόπισαν κάτι ύποπτο και άρχισαν αμέσως θεραπείες.

Έτσι προέκυψε και το έκτακτο δελτίο του BBC (ιστορικά μεταδίδει πρώτο ό,τι αφορά τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας), με τις εξελίξεις και τη διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται για καρκίνο στον προστάτη, αλλά γενικά και απροσδιόριστα «για κάποια μορφή καρκίνου».

Oι New York Times ζήτησαν από ογκολόγους εκτιμήσεις, επί του τι μπορεί να συμβαίνει καθώς το Παλάτι δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εξήγησαν πως δεν είναι συχνό το φαινόμενο εντοπισμού άλλου καρκίνου, σε εξετάσεις για τον προστάτη. Όπως και ότι κάποιοι καρκίνοι χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση (πχ κάποιοι καρκίνοι στο αίμα) και άλλοι όχι. Του Καρόλου ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Επειδή το Παλάτι δεν ενημέρωσε ποιες εξετάσεις έδειξαν το πρόβλημα (πριν τη χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα γίνονται εξετάσεις αίματος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία που ‘πιάνουν’ και άλλες περιοχές), δεν είναι δυνατή η όποια προσέγγιση.

Ωστόσο, αν βρεθεί καρκίνος τυχαία στον προστάτη ενός άνδρα και αποδειχθεί πως δεν προήλθε από εκεί, πρόκειται για τον ορισμό της μετάστασης.

Aνήμερα της είδησης για το θέμα υγείας του Καρόλου, δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine μελέτη που έκαναν Σουηδοί επιστήμονες επί τρόπου που μπορεί να μειώσει στο 1/3 την ανάπτυξη καρκίνου στον προστάτη.

Ανακάλυψαν ότι η ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας κατά 3% συνδέθηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης -αλλά όχι θανάτου.

Η ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας γίνεται μέσω του τζόκινγκ, του ποδηλάτου και της κολύμβησης, πάντα βάσει της έρευνας που διήρκεσε κατά μέσο όρο επτά χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, το ύψος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 57.652 ανδρών, μαζί με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους και την αντίληψη για την υγεία. Ελήφθησαν υπ’ όψιν και τα αποτελέσματα τουλάχιστον δύο καρδιοαναπνευστικών τεστ φυσικής κατάστασης.

Ενώ η εργασία ήταν σε εξέλιξη 592 άνδρες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και 46 πέθαναν από τη νόσο.

Εκείνοι των οποίων η φυσική κατάσταση είχε βελτιωθεί κατά 3% ετησίως, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η φυσική κατάσταση είχε μειωθεί.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών, οι μαύροι άνδρες άνω των 45 ετών και οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από την ασθένεια.

Πρόκειται για καρκίνο που συχνά δεν έχει συμπτώματα στα πρώιμα, πιο θεραπεύσιμα στάδια.

Ως εκ τούτου, ένας άνδρας πρέπει να ελέγχεται συστηματικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν

    ανάγκη για συχνή ούρηση,

    δυσκολία στην έναρξη της διαδικασίας,

    καταπόνηση ή μεγάλη διάρκεια ούρησης,

    αδύναμη ροή,

    αίσθηση ότι η κύστη δεν άδειασε πλήρως,

    αίμα στα ούρα ή αίμα στο σπέρμα.

Πηγή: news247