ΚΑΣ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο για τα ύψη των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη

«Πράσινο φως» στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι» έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ύψη των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της λεωφόρου Συγγρού.

Στις ταράτσες τους δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται κολυμβητικές δεξαμενές, αλλά θα επιτρέπονται βοηθητικές κατασκευές (π.χ. απόληξη κλιμακοστασίου),το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και φυτεύσεις σε επιπλέον ύψος 1 μέτρου.

Οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο αναθεωρούνται οι όροι δόμησης της περιοχής.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει πως θα καταθέσει το σχετικό σχέδιο άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για προδικαστικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ σε πρόσφατή απόφασή του καθόρισε τα 21 μέτρα ως ανώτατο ύψος για τα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη.