Κασσάνδρα – Προοπτικές Θερμικού Τουρισμού

Τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου «1st Health Travel International Conference», που πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Μαΐου 2023. Ήταν μια διοργάνωσή  του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ISPM), υπό την αιγίδα των ελληνικών Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού και σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το πρόγραμμα  κάλυψε  τρεις βασικές θεματικές ενότητες: Ιατρικός Τουρισμός, Ιαματικός Τουρισμός & Τουρισμός Ευεξίας.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κασσάνδρας συμμετείχε την 2η ημέρα του Συνεδρίου με θέμα τον Θερμικό Τουρισμό στην Ελλάδα. Εισηγητής ήταν  ο Πρόεδρος της ΚΕ.ΔΗ.Κ, Ηρακλής Λειβαδιώτης.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα Ιαματικά Λουτρά της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική και αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι αγκυλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν ώστε το Υδροθεραπευτήριο και η Ιαματική πηγή των Λουτρών Αγίας Παρασκευής να συνεχίσουν την ανοδική τουριστική τους πορεία, ως προορισμός εναλλακτικού τουρισμού για τον Δήμο μας και να συνεχίσουν να προσθέτουν αξία στο τουριστικό προϊόν της Κασσάνδρας.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των Λουτρών παρέχονται συνδυαστικά υπηρεσίες θεραπείας και ευεξίας, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης σε άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων,  καθότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του μοναδικής σύστασης ιαματικού νερού, είναι ιδανικές για τη θεραπεία μυοσκελετικών, δερματικών  και άλλων παθήσεων. Οι φυσικοί πόροι της Αγίας Παρασκευής, με ΦΕΚ αναγνώρισης από το 2017, δηλώνουν ότι τα νερά των λουτρών είναι πιστοποιημένα και κατάλληλα για διάφορες παθήσεις.

Πρόσφατα στις εγκαταστάσεις εγκαινιάστηκαν τέσσερα νέα υδρομασάζ προσφέροντας ευκαιρίες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Άλλωστε στον χώρο υπάρχει και ιατρικό προσωπικό.

Όπως επισημάνθηκε κατά το Συνέδριο, τα ταξίδια υγείας είναι παγκόσμια τάση και η Ελλάδα ως χώρα καταγωγής του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού στοχεύει να γίνει κύριος προορισμός αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά και τις ποιοτικές υπηρεσίες της.

Ιστορία των Λουτρών Αγίας Παρασκευής

Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39oC από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετά Αγίας Παρασκευής.

Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο.

Τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά SPA της Αγίας Παρασκευής έχουν πιστοποιημένη ανάλυση συστατικών νερού ως:

    Νερό μεταλλικό υπερτονικό

    Μεσόθερμο 34,5-36.0 οC

    Ισχυρά χλωριονατριούχο(NaCl)

    Βρωμιούχο (Br)

    Βοριούχο (B)

    Όξινο (Ph 6.2)

    Καλιούχο (K)

    Ισχυρά θειούχο(H2S)

Ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις:

    Παθήσεις οστών και αρθρώσεων – μυών

    Ρευματοειδής αρθρίτιδα

    Αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα

    Ελυστική οστεοαρθρίτιδα

    Παραμορφωτική αρθρίτιδα

    Δισκοπάθεια

    Μυίτιδα – μυαλγία

    Τενοντίτιδα

    Παλαιά κατάγματα

    Αυχαινικό σύνδρομο

    Δερματικές παθήσεις

    Σμιγματορροική δερματίτιδα

www.xalkidikipolitiki.com