Καταγγελία: Απέλυσαν υπάλληλο λόγω… απεργίας σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής

Οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την περασμένη Πέμπτη (20/7). Ωστόσο, η συμμετοχή στην απεργία αποτέλεσε… αιτία απόλυσης για εργαζόμενο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, κ. Κυριάκος Τσιαούσης, «εργαζόμενος σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, απολύθηκε γιατί δήλωσε συμμετοχή στην απεργία» και «προφανώς παρότρυνε και τους συναδέλφους του να κάνουν κάτι αντίστοιχο».

Ο κ. Τσιαούσης σημείωσε πως «Δεν θα τους περάσει και δεν θα μας εκφοβίσουν. Απεναντίας να μας περιμένουν να απαντήσουμε». Και συνέχισε λέγοντας πως με την απεργία οι εργαζόμενοι απαιτούν «κατοχύρωση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσω των οποίων θα ανακτούμε όλες τις απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Ζητάμε να είναι υποχρεωτικές για όλους. Επίσης, βασικό ζήτημα είναι το πώς θα παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και μέτρα στήριξης και προστασίας των ανέργων και των εποχικά εργαζόμενων, οι οποίοι δυστυχώς για τον κλάδο μας αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία».

«Ο κλάδος μας είναι ένας κλάδος μέσα στον οποίο οι επιχειρηματίες, οι μεγαλοξενοδόχοι πραγματοποιούν ρεκόρ κερδών. Επίσης η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι μέσα στις πρώτες περιφέρειες σε τουρισμό. Στον αντίποδα βλέπουμε εργαζόμενους να εργάζονται ήλιο με ήλιο, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ψίχουλα, να φτάνουν στο σημείο να πέφτουν λιπόθυμοι, να χουμε ακόμη και νεκρούς», δήλωσε ο ίδιος. Νεκρούς είχαμε στον κλάδο του επισιτισμού, στους ντελιβεράδες, είπε, ερωτηθείς σχετικά. Πρόσθεσε ότι «δεν στεκόμαστε στο μεμονωμένο γεγονός. Αυτό το πράγμα παίρνει έκταση, δεν αφορά μόνο τον κλάδο μας». «Φαίνεται ότι και οι ζωές μας είναι αναλώσιμες. Είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη», όπως υποστήριξε.

Έκανε επίσης λόγο για τεράστιο ποσοστό μαύρης εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, η οποία όπως τόνισε, εκφράζεται «και με όλους αυτούς που πάνε στο όνομα της πρακτικής άσκησης  και δεν έχουν την απαραίτητη ασφάλιση ενώ βγάζουν όλο το χαμαλίκι, εκφράζεται με όσους δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, χωρίς μια μέρα άδεια και η εργοδοσία τους κολλάει ένα με δυο ένσημα την εβδομάδα».

Οι εργοδότες οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αποτελούν δυστυχώς την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, σύμφωνα με τον κ. Τσιαούση. «Αυτό παίρνει ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις σε χώρους που δουλεύουν καθαρά τουριστικά όπως είναι για παράδειγμα η Χαλκιδική», είπε ο ίδιος.