Καύσωνας και Διατροφή : Τί χρειάζεται να προσέξουμε ;

Το καλοκαίρι έφτασε και ήδη χρονικά διανύουμε μία από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου . Κατά την περίοδο του καλοκαιριού (Ιούνιος , Ιούλιος , Αύγουστος ) η διάρκεια της ημέρας είναι μέγιστη με συνέπεια οι θερμοκρασίες να φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους . Συνεπώς , στις περιόδους του καύσωνα είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχουμε την διατροφή μας για τη βελτίωση της υγείας μας αλλά και του ανοσοποιητικού μας , ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες (διαβητικοί , νεφροπαθείς , καρκινοπαθείς , έγκυοι , παιδιά ).

Επομένως , η σωστή ενυδάτωση και η κατανάλωση νερού και υγρών (τσάι , λεμόνι , χαμομήλι ) αποτελούν σημαντικό παράγοντα ισορροπημένης διατροφής και ομαλής ροής της ανθρώπινης υγείας . Συγκεκριμένα , σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής ένας φυσιολογικός ενήλικας άντρας και μία φυσιολογική ενήλικη γυναίκα , χρειάζονται 3 λίτρα υγρών (13 ποτήρια) και 2,5 λίτρα υγρών(9 ποτήρια) την ημέρα , αντίστοιχα.

Επιπλέον , να σημειωθεί πως την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι επίσης αυξημένες οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση . Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει για τις εγκύους ,10 ποτήρια υγρών/ημέρα και για τις θηλάζουσες 13 ποτήρια νερού/ημέρα.

Ακόμα , η υιοθέτηση του μοτίβου της μεσογειακής διατροφής , αυτής της σύγχρονης διατροφικής συνήθειας εμπνευσμένη από περιοχές όπως την χώρα μας και την Κρήτη , βοηθά στην αντιμετώπιση του καύσωνα . Επομένως , τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν την κατανάλωση φρούτων , λαχανικών, δημητριακών, ψαριού και μικρών γευμάτων ανά τακτά διαστήματα . Συνεπώς , αυτή η τακτική όχι μόνο βοηθά στην απώλεια βάρους και λίπους αλλά προδιαθέτει σε ευεξία τη περίοδο του καύσωνα .

Τέλος , επεξεργασμένες τροφές , τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, γλυκά , ζάχαρη και αλκοόλ , καλό είναι να αποφεύγονται διότι όχι μόνο προξενούν δυσφορία σε περίοδο καύσωνα αλλά συμβάλλουν και στην αύξηση του βάρους μας .

Κατερίνα Μιχαλάκα , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , MSc