Κεραμέως: H επιστολική ψήφος είναι θέμα δημοκρατίας

Κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο, είπε η υπουργός Εσωτερικών

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο οδεύει στη Βουλή καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ η Νίκη Κεραμέως αφορά τις Ευρωεκλογές και έχει στόχο να διευκολύνει όσους θέλουν να ψηφίσουν από το εξωτερικό αλλά κι εκείνους που δεν θέλουν να ξοδέψουν 200 ευρώ για να επιστρέψουν στον τόπο κατοικία τους. Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι ήταν μεταξύ των 19 βουλευτών της ΝΔ που ψήφισαν το νομοσχέδιο για σύμφωνο συμβίωσης και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε και τώρα το θέμα συνειδησιακό, γι΄αυτό και δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, όταν και το νέο νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση. Όσον αφορά στο νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων στο Δημόσιο η Υπουργός τόνισε οτι ξεκινάει η διαδικασία και εντός δύο μηνών θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές στα Νοσοκομεία.

Η κυρία Κεραμέως έδωσε μια πρώτη παρουσίαση του φακέλου της επιστολικής ψήφου διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν αναλυτικά βίντεο με οδηγίες. «Αυτόν τον φάκελο θα λάβει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης δηλώσει στην πλατφόρμα ότι θέλει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, είτε μένει στο εξωτερικό είτε μένει στην Ελλάδα κι αυτή η πτυχή είναι πάρα πολύ σημαντική είναι εν δυνάμει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες», είπε.

Ανέφερε οτι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα κόμματα και έχουν ενσωματωθεί και προτάσεις τους ενώ έχουν προβλεφθεί όλες οι δικλείδες ασφαλείας που εξασφαλίζουν την ανωνυμία της ψήφου.

Αφορά εποχικά εργαζόμενους, ΑμΕΑ, φοιτητές

 «Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Εποχικά εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπρούν να πληρώσουν για την μετακίνηση. Επίσης άτομα με αναπηρία, φοιτητές οι οποίοι είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές τρίτης λυκείου, οι οποίοι θα δίνουν εκείνες τις μέρες πανελλαδικές, είναι κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.

Καταργήθηκαν τα κριτήρια για παραμονή Χ χρόνου στην Ελλάδα, και υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Δικλείδες ασφαλείας για ανωνυμία

Στην αίτηση συμπληρώνεται και υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το δικαίωμα ψήφου. Η υπεύθυνη δήλωση που είναι το επώνυμο κομμάτι αποστέλλεται μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία στην Ελλάδα και ο φάκελος ανοίγεται από Επιτροπή Δικαστικών. Βλέπουν ότι πράγματι υπάρχει δικαίωμα ψήφου και στη συνέχεια φεύγει το επώνυμο στοιχείο και μένει μόνο το ανώνυμο η ψήφος, η οποία μπαίνει μέσα στην κάλπη, εξήγησε η υπουργός.

Αποκλειστικά ευρωεκλογές και τυχόν δημοψηφίσματα

Μέχρι τις 29 Απριλίου συμπληρώνεται η αίτηση με κωδικούς taxis. Το μείζον είναι ο φάκελος να έχει επιστρέψει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών στις 5 το απόγευμα, Σάββατο 8 Ιουνίου, είπε η υπουργός συμπληρώνοντας:

 «Από την πλατφόρμα, επιπλέον έρχεται και επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό για να διασφαλιστεί η ταυτοπροσωπία. Η πορεία του φακέλου, το λεγόμενο tracking είναι διαθέσιμο μέχρι που ο φάκελος παραδίδεται αυτοπροσώπως. Η διαδικασία της ψήφισης παίρνει μερικά λεπτά.

Ακόμα και κάποιος που έχει δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έστειλε φάκελο, τότε θα μπορεί να πάει στις κάλπες. Μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα θα εκδοθούν συμπληρωματικοί κατάλογοι για προσέλευση σε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών».

Πηγή: ertnews.gr