Κίνημα Αλλαγής για ανεργία: Επί ΣΥΡΙΖΑ ευημερούν οι αριθμοί αλλά φτωχαίνουν οι οικογένειες

Κριτική στην κυβέρνηση με αιχμή τα στοιχεία για την ανεργία ασκεί το Κίνημα Αλλαγής. «Επί ΣΥΡΙΖΑ ευημερούν οι αριθμοί, τα «επίσημα» ποσοστά και τα πλεονάσματα, αλλά φτωχαίνουν οι οικογένειες» αναφέρει το κόμμα σε σχετική ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι μέσα στο 2018 η κυβέρνηση «επέτρεψε την ανακύκλωση» περισσότερων από 2,5 εκατ. εργαζομένων των ιδιωτικού τομέα.

Επικαλούμενο τα συγκεντρωτικά στοιχεία 12μήνου του συστήματος «Εργάνη» το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 2.527.920 απολύσεις ή αποχωρήσεις, «δηλαδή αριθμός ανάλογος με το σύνολο του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα».

Ιδιαίτερης σημασίας, συνεχίζει το Κίνημα Αλλαγής, είναι το γεγονός ότι την περασμένη χρονιά απολύθηκαν πάνω από 435.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου (επέχει θέση μόνιμης απασχόλησης), δηλαδή απολύονταν 1.500 άτομα με 8ωρη απασχόληση κάθε εργάσιμη ημέρα όλο το 2018.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, προσελήφθησαν 1,5 εκατ. άτομα με 4ωρα, δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις και εκ περιτροπής εργασία, με το 56,22% των νέων θέσεων εργασίας το 2018 να αφορά σε ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ακόμη πως τον περασμένο Δεκέμβριο πάνω από 1.120.000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και επειδή, όπως παρατηρεί, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όταν δηλώνουν άνεργοι καταθέτουν στον Οργανισμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, βεβαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν είχαν εισόδημα. Κατά συνέπεια αυτός ο αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων παραπέμπει σε ποσοστά ανεργίας άνω του 23%, υπογραμμίζει το κόμμα, συμπληρώνοντας πως την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ παρουσιάζει «πλεόνασμα» (ανεκτέλεστα προγράμματα) 480 εκατ. ευρώ, γεγονός που – όπως υποστηρίζει – δείχνει ότι αυτά τα χρήματα δεν κατευθύνθηκαν στην απορρόφηση της ανεργίας αλλά στα υπερ-πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.

error: Content is protected !!