Κινηματογραφικά στούντιο επιπέδου Χόλλυγουντ στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τέσσερα υπερσύγχρονα κινηματογραφικά πλατό πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή της Θέρμης μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό location για οπτικοακουστικές παραγωγές.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, μιλώντας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για τη δημιουργία Film Offices στις 13 περιφέρειες της χώρας και στους δύο μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

“Ειδικά η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει σε αυτό το κομμάτι γιατί όπως θα παρουσιαστεί στις 8 Νοεμβρίου, έρχεται ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία. Στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, έχουν αγοραστεί 83 στρέμματα στα οποία θα κατασκευαστούν 4 υπερσύγχρονα κινηματογραφικά πλατό, επιπέδου Χόλλυγουντ”, είπε ο κ. Κούπκας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια “χρυσή ευκαιρία” σημειώνοντας ότι η δημιουργία κάθε ταινίας δημιουργεί θέσεις εργασίας και υπενθυμίζοντας ότι ταινίες που έγιναν στο παρελθόν σε νησιά όπως η Κεφαλλονιά και το Καστελόριζο, είχαν άμεσο θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό. “Μακάρι να καταφέρουμε να γίνουμε ο επιταχυντής και να μπορέσουμε να αναδείξουμε κάθε γωνιά αυτής της πόλης που τόσο πολύ αξίζει”, τόνισε ο κ. Κούπκας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της τελετής έναρξης του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη. Υποστήριξε ότι η εταιρία Millennium Films συμφώνησε στη δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο στη Θεσσαλονίκη, με τον χώρο να έχει ήδη βρεθεί και να ξεκινούν άμεσα οι εργασίες. «Τις επόμενες μέρες και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη επίσημη παρουσίαση από την εταιρία», συμπλήρωσε. Πράγματι, όπως έχει ανακοινωθεί, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 13:00, στο Μουσείο Φωτογραφίας το EKOME θα παρουσιάσει τα νέα κινηματογραφικά στούντιο Nu Boyana Hellenic στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν αρκετούς μήνες είχε ανακοινωθεί ότι η κατασκευή του κινηματογραφικού στούντιο στη Θεσσαλονίκη θα γίνει από τον όμιλο Nu Image, στον οποίο ανήκει και η αμερικανική εταιρία παραγωγής Millenium Pictures.

Μάλιστα ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος είχε επισκεφθεί έδρα των Nu Boyana Film Studios στη Βουλγαρία και είχε συνομιλήσει με στελέχη της εταιρίας για το θέμα.

Τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Nu Boyana studios, Yariv Lerner, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα Nu Boyana studios θα επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας κινηματογραφικό στούντιο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Το νέο στούντιο στη Θεσσαλονίκη θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό (π.χ. soundstages, postproduction και CGI), προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Millennium films, αλλά και άλλων διεθνών εταιριών παραγωγής. Για τη συγκεκριμένη επένδυση τα Nu Boyana studios συνεργάζονται με τον Ελληνο-Αμερικάνο επιχειρηματία Ιωάννη Καλαφάτη, ιδιοκτήτη των κινηματογραφικών στούντιο York films στη Νέα Υόρκη, είχε πει ακόμη ο ίδιος.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

“Η δημιουργία των στούντιο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο”, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», o Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και CEO του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) σημειώνοντας ότι η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής θα γίνει παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ελληνικής κυβέρνησης, Kυριάκου Πιερρακάκη και των δυο συνεταίρων του κ. Καλαφάτη από τα York Studios της Νέας Υόρκης και των στούντιο Nu Boyana από τη Βουλγαρία.

Ο ίδιος μίλησε και για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται τονίζοντας: “Με βάση τα στοιχεία μας, στον ενάμιση χρόνο που δουλεύουμε ως ΕΚΟΜΕ, έχουν εργαστεί (σ.σ στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών) πάνω από 14.000 Έλληνες, έχουν δηλαδή δημιουργηθεί δεκατέσσερις χιλιάδες βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας στον χώρο”. Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, μελλοντικά, “το στούντιο στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας”.

Εθνικό Δίκτυο Film Offices

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση στην Αθήνα με αντικείμενο τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Film Offices κλήθηκαν εκπρόσωποι από κάθε περιφέρεια καθώς και εκπρόσωποι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η δημιουργία 15 Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις 13 Περιφέρειες και στους δύο μεγάλους δήμους –Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που θα χρηματοδοτηθούν με 5 εκατομμύρια ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2020.

 «Ένα Film Office αναδεικνύει μια περιοχή ως τόπο υλοποίησης μιας κινηματογραφικής παραγωγή, διευκολύνει την παραγωγή σε θέματα αδειοδοτήσεων, ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα της παραγωγής, ενώ παρέχει πληροφόρηση για επαγγελματικούς χώρους ή για οτιδήποτε χρειαστεί μια παραγωγή», όπως εξήγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης.

Λειτουργεί ήδη film office στην ΠΚΜ

 «Πλέον, έχουμε ακόμη έναν πολύ μεγάλο στόχο. Η Κεντρική Μακεδονία να αποτελέσει πόλο έλξης, ανάπτυξης και υλοποίησης κορυφαίων κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών διεθνούς εμβέλειας. Ήδη, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που δημιούργησε και λειτουργεί ένα πλήρως στελεχωμένο film office, μια σύγχρονη δομή δικτύωσης και συνεργασίας με τις εταιρίες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, που επιθυμούν να επενδύσουν σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι επισκεπτόμενος το Λος Άντζελες είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κορυφαία στελέχη εταιριών (Netflix, HBO, Walt Disney Studios και Paramount) και από την πλευρά τους υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ “ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”