Κινηματογράφος: Η Barbie «σπάει» τα ταμεία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Εκατομμύρια κορίτσια έχουν μεγαλώσει παίζοντας με μια (ή και περισσότερες) Barbie. Έχουν ονειρευτεί να είναι σαν κι αυτήν. Κι ας απέχει ο σωματότυπος της συγκεκριμένης κούκλας από τα ρεαλιστικά δεδομένα των περισσότερων γυναικών.

Ένα από τα πιο εμπορικά και αναγνωρίσιμα παιχνίδια του δυτικού κόσμου, έγινε και ταινία. Και μάλιστα σημειώνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και στη χώρα μας. Η Barbie είναι το απόλυτο must see του καλοκαιριού. Η ταινία που για να την δεις θα πρέπει ίσως να κλείσεις πρώτα θέση.

Στα θερινά σινεμά σχηματίζονται ουρές από σινεφίλ ή απλά αυτούς που ακούγοντας τον ντόρο που κάνει η ταινία, σπεύδουν για να την δουν για να έχουν άποψη. Το ροζ χρώμα είναι μια από τις στυλιστικές επιλογές των θεατών ανεξαρτήτως φύλου.

Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε μια μητριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες είναι επιτυχημένες και αυτάρκεις. Κάθε μέρα είναι γιορτή και πάρτι μέχρι το ξημέρωμα. Μέχρι την στιγμή που η στερεοτυπική Μπάρμπι (εξαιρετική στο ρόλο της η Μαργκοτ Ρόμπι) έχει ανησυχίες για τον… θάνατο, έχει πλατυποδία και…κυτταρίτιδα! Μιλώντας με την περίεργη Μπάρμπι θα αποφασίσει να πάει στον πραγματικό κόσμο και να ανακαλύψει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Λαθρεπιβάτης στο αυτοκίνητό της μπαίνει ο Κεν (σημ. απολαυστικός ο Ράιαν Γκόσλινγκ). Στο ταξίδι τους εκείνος θα ανακαλύψει την πατριαρχία την οποία και θα φέρει στην Barbieland με μεγάλες ανατροπές, και εκείνη πως ο κόσμος εκεί έξω δεν είναι και τόσο φιλικός προς τις γυναίκες.

Η Γκρέτα Γκέργουικ έφτιαξε μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα. Περνάει τα μηνύματα σχετικά με την θέση της γυναίκας, θίγει το ότι οι ηγετικές θέσεις παραμένουν ανδρικό προνόμιο, ενώ σχολιάζει το ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει αυτή η μανία με την τελειότητα και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και δυσκολίες και προβλήματα. Η τελευταία σκηνή φέρνει το όνειρο πιο κοντά στην πραγματικότητα. Και η Matel εν τω μεταξύ “τρίβει” τα χέρια της για την εμπορική επιτυχία της ταινίας που θα φέρει και έσοδα στις πωλήσεις του παιχνιδιού (ειδική σειρά προϊπόντων κλπ).