Κοινή επιστολή των Βαν Γκογκ και Γκογκέν πωλήθηκε έναντι 210.600 ευρώ

Μια επιστολή που έγραψαν από κοινού ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν, στην οποία μαρτυρούν τον αμοιβαίο θαυμασμό τους και ένα κοινό όραμα της μελλοντικής αναβίωσης της μοντέρνας τέχνης, αλλά και άλλα πιο προσωπικά ζητήματα, βρήκε αγοραστή στον Οίκο δημοπρασιών Hôtel Drouot στο Παρίσι και πωλήθηκε για 210.600 ευρώ.

Η ιδιόχειρη επιστολή, γραμμένη με μελάνι σε τετραγωνισμένο χαρτί, που περιλαμβάνει τις υπογραφές και των δυο καλλιτεχνών, απευθύνεται στον φίλο τους ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρ από την Αρλ, την 1η Νοεμβρίου 1888 και αναφέρει συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για μια ένωση ζωγράφων.

Η επιστολή, οι εκτιμήσεις για την οποία κυμαίνονταν μεταξύ 180.000 και 250.000 ευρώ, βγήκε στο σφυρί στην έναρξη της εαρινής συνεδρίασης των πωλήσεων των Συλλογών Aristophil.

Και οι δύο τους εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η τέχνη διανύει μια κομβική περίοδο προς μια αναγέννηση. «Εμένα,  που πιστεύω σίγουρα στη δυνατότητα μιας τεράστιας αναγέννησης της τέχνης, μου φαίνεται ότι εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε μόνο ως μεσάζοντες», γράφει ο Βαν Γκογκ (1853-1890). «Μόνο μια επόμενη γενιά θα καταφέρει να ζήσει ειρηνικά», προβλέπει στην επιστολή προς τον «επιστήθιο φίλο του Μπερνάρ».

Ο Βαν Γκογκ αφήνει την τελευταία σελίδα στον Πολ Γκογκέν (1848-1903), ο οποίος με τη σειρά του γράφει ότι συμμερίζεται την ιδέα του Ολλανδού φίλου του για την αναγέννηση της art nouveau.

Πρόκειται για τη μοναδική κοινή επιστολή των δύο σπουδαίων ζωγράφων, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, αλλά μετά η φιλία τους διεκόπη. Όπως αναφέρει το CNNi, οι δύο άντρες είχαν γνωριστεί δύο χρόνια νωρίτερα και όταν γράφτηκε η επιστολή ο Γκογκέν είχε πάει στην Αρλ για να μείνει ένα διάστημα μαζί με τον Βαν Γκογκ. Εκεί, οι δύο άντρες επιδόθηκαν -εκτός από τη ζωγραφική- και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων, όπως συχνές επισκέψεις στα πορνεία της περιοχής, οι οποίες περιγράφονται στην επιστολή με λεπτομέρειες.

Για τους ιστορικούς της Τέχνης, η επιστολή αποτελεί έναν μικρό θησαυρό, καθώς ρίχνει φως στον τρόπο ζωής των δύο μεγάλων ζωγράφων.