Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα και πότε

Τρία σενάρια για το φετινό κοινωνικό μέρισμα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας επιβεβαιώνουν καθημερινά τη βούληση για την πλατιά ενίσχυση στρωμάτων της κοινωνίας μέσω του επιδόματος.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως το μέρισμα θα δοθεί πριν το τέλος του χρόνου, ενώ εξήγησε πως «το ύψος και το είδος θα προσδιοριστεί αναλόγως με το δημοσιονομικό μέγεθος και τις δυνατότητές μας».

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα ισχύσει ο ψηφισμένος νόμος για τη μείωση των συντάξεων, αλλά θα ακυρωθεί και δε θα μπει σε αναστολή.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πάντως στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup -της 5ης Νοεμβρίου- αλλά και σε αυτό της 19ης Νοεμβρίου.

Σημαντικός σταθμός είναι και η 21η Νοεμβρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης.

 

Τα τρία σενάρια

Με τον προϋπολογισμό του 2019 που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσει λοιπόν το τοπίο και το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος.

 

Οι διαθέσιμες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για τρία σενάρια υπό εξέταση:

Α) Προβλέπεται ότι θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, το οποίο σημαίνει 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά τα ποσά που θα λάβουν θα είναι μικρότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Αν ισχύσει ό,τι και πέρσι, σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση των προαναφερομένων μερισμάτων κατά 65%.

Έτσι το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ μιας και το υπερπλεόνασμα προς διανομή είναι εφέτος μικρότερο.

Β) Υιοθετείται εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη και προβλέπεται η ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, αν και λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο λιγότεροι θα πάρουν πολύ περισσότερα.

Γ) Προτείνεται να «πέσουν» περισσότερα λεφτά στην αγορά εργασίας και να ενισχυθούν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι χρόνια άνεργοι πέραν της διετίας.

 

Άλλες παροχές εντός Νοεμβρίου

Μέσα στον Νοέμβριο έχει ήδη προγραμματιστεί να δοθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων και ταυτόχρονα να προσδιοριστεί το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Επίσης ανάσα ρευστότητας για τους μικροεπιχειρηματίες με διαδικασίες – εξπρές δίνει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που κατατίθεται πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και προβλέπει τη δυνατότητα δανειοδότησης τους με ποσά 20.000 – 25.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους στόχους για τον προτελευταίο μήνα του έτους είναι και η κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου που θα ενσωματώνει ακόμα περισσότερα μέτρα από το πακέτο των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, με στόχο την ανακούφιση των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές.

Πηγή: neaselida.gr