Κορωνοϊός – Εκκλησία: Τέλος σε ημίμετρα και λειτουργίες βάζει ο Μητσοτάκης

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις». Αυτό το μήνυμα του πρωθυπουργού ήρθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για να βάλει τέλος στα ημίμετρα που είχαν πρότινος ανακοινωθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Εξαιρούνται οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Η αναστολή ισχύει άμεσα, για το διάστημα από 16 Μαρτίου μέχρι και 30 Μαρτίου.

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού». Παρότι, λοιπόν, η ίδια η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να δώσει τέλος στην καθημερινή λειτουργία, τους γάμους και τις βαφτίσεις, τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει ώστε να μην υπάρξει ανοιχτό «παράθυρο» για συνάξεις πιστών κατά την ώρα που αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

Άλλωστε, η ίδια η ηγεσία της Εκκλησίας είχε «πετάξει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».