Κορωνοϊός: Επίταξη 200 κλινών από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Στην πρώτη επίταξη κατά την πορεία της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση μετά την άρνηση των κλινικαρχών στη Θεσσαλονίκη να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες για ασθενείς κορωνοϊού. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ: “Σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2”.

Υπενθυμίζεται πως ο ιός έχει οδηγήσει το Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη πέρα από τα όριά του με τα νοσοκομεία να εξαντλούν τις διαθέσιμες κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών και έτσι η κυβέρνηση χθες το απόγευμα Πέμπτης με έγγραφό της ζήτησε από τις ιδιωτικές κλινικές της πόλης να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλίνες. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ενημέρωνε τους κλινικάρχες θα προχωρούσε σε επίταξη.

Το έγγραφο που έστειλε το Υπουργείο Υγείας ανέφερε τα εξής:

 «Άμεση διάθεση κλινών για ασθενείς COVID-19

Σε συνέχεια των εγγράφων και προφορικών προσκλήσεων μας και της αρνητικής μέχρι τώρα στάσης των μελών/κλινικών σας, για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και λόγω των ιδιαίτερα έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση του ιού COVID-19,

σας καλούμε όπως ζητήσετε από τα μέλη σας να μας ορίσουν σήμερα μέχρι τις 21:00μμ 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των νοσηλευμένων τους και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών τους και να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων καθολικής επίταξης

Η ανταπόκριση των μελών σας στην τελευταία αυτή προσπάθεια συνεννόησης αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης ότι όλοι οι πάροχοι των υπηρεσιών υγεία οφείλουν να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούν να συμπράξουν στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Η άρνηση των κλινικαρχών και η επίταξη

Η απάντηση των κλινικαρχών ήταν αρνητική. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι η απάντηση που έδωσαν οι κλινικάρχες στο υπουργείο ήταν αρνητική. «Δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορωνοϊό και χωρίς κορωνοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους τότε θα έχουμε και αστικές και ποινικές ευθύνες» σημείωσε. Θα είναι εγκληματικό είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι κάθε ημέρα οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης παίρνουν περιστατικά non covid από τα νοσοκομεία της πόλης.

Έτσι, με αυτές τις δραματικές εξελίξεις, η κυβέρνηση φαίνεται προχωρά και επίσημα, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επίταξη 200 κλινών από ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη.

Μόσιαλος: Προτείνω στην κυβέρνηση την επίταξη των κλινικών

Άλλωστε, θέση για το ζήτημα πήρε και ο Ηλίας Μόσιαλος γράφοντας στο λογαριασμό του στο Facebook:

Το υπουργείο υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από Covid-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00.

Δεν το έκαναν. Είδαμε παράλληλα νοσηλεύτριες από την Κρήτη, την Κέρκυρα και αλλά μέρη της χώρας να μετακινούνται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19.

Σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι.

ΣΥΡΙΖΑ: Έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

 «Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του. «Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους. Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες χωρίς αποζημίωση

“Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

“Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της”, σημειώνει και προσθέτει:”Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους”.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση “χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες (χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος και χωρίς αποζημίωση) και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας”.

ΜέΡΑ25: Άμεση επίταξη ΜΕΘ χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις

Την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη «χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Είναι δυνατόν, προσθέτει, «η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες;». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 δύο εξηγήσεις υπάρχουν: «Eίτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης».

Ανακοίνωση του Κινήματος, Αλλαγής

Χρειάστηκε να φθάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο στην Θεσσαλονίκη, για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές όπως εδώ και μήνες ζητά το Κίνημα  Αλλαγής, αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη

“Για μια ακόμη φορά η καθυστέρηση την βαρύνει. Όπως τόνισε και πάλι χθες η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο να μη μετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά και να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις  την κατάσταση, με την ανοχή της Κυβέρνησης.Επισημαίνουμε επίσης ότι η χθεσινή ΚΥΑ για την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ με πολύ ευνοϊκούς όρους, αποδεικνύει την ιδεοληψία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης που επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτε για την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων. Τα μεγάλα λόγια του κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκαν υποκριτικά. Μονιμοποιείστε τώρα το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων που έχει την εμπειρία και την γνώση της λειτουργίας τους. Αναγνωρίστε έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού του ΕΣΥ, με την ένταξη τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και την χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Χρήματα βρίσκει η Κυβέρνηση για αυτούς που θέλει”, αναφέρει.